Inspiration / Fjällnäs – Bruksvallarna via Svalåtjärn

5 minuter att läsa

Fjällnäs – Bruksvallarna via Svalåtjärn

5 minuter att läsa

Turen tar dig brant uppför genom fjällbjörkskogen och fortsätter sedan över fjället till Svalåtjärn. Därifrån vidare norr om Stor-Skarven via Knallens toppstuga till Bruksvallarna.

Tur information

Startpunkt: Fjällnäs (Eller Bruksvallarna)
Längd: 18 km
Typ av tur: Envägstur
Typ av led: Kryssled och preparerade längdspår från v.7.

Turen går över öppna och storslagna fjällvidder

Du startar från parkeringen vid väg 84 ett par hundra m öster om Fjällnäs resort. Du börjar ganska brant från skidspåret, en dryg km genom björkskogen till spårcentralen och raststugan. Där tar du till höger ett kort stycke längs längdspåret till en T-korsning. Där tar du först till vänster och när du korsar kryssleden tar du den till höger i nord-ostlig riktning på längdspåret/fjällspåret mot Svalåtjärn/Bruksvallarna. Du har nu kommit upp på kalfjället och har 7 km spår i öppen, vacker och småkuperad fjällterräng framför dig. Med vinden i ryggen blir denna del av turen extra njutbar! Till höger, söderut, breder Anderssjöarna ut sig och norr om spåret har du det vackra Skenörsfjället.

Från Svalåtjärn som är ett nav i denna del av ledsystemet, tar du kryssleden som är ett högfjällspår i nordostlig riktning mot Bruksvallarna. Efter en halv km korsar du en skoterled och sedan går det långsamt uppåt mot Knallens toppstuga på 1 050 m för välbehövlig paus. Strax före toppstugan har du en brant och lavinfarlig sluttning på vänster hand (markerad med skyltar). Lämna därför inte kryssleden.

Utsikten från toppstugan är magnifik; i sydost Funäsdalsberget, i söder Stor-Skarven, i väster Hästkläppen och långt bort i fjärran Skarsfjället. Och i nordost ser du Mittåkläppens ikoniska profil.

Nedfarten från Knallen kan vara lite svår, speciellt om det är isigt på vårvintern. Ta det därför försiktigt i början nerför branten. Följ först längdspåren och kryssleden ca 1,5 km rätt norrut och fortsätt sedan kryssleden nedåt i rät vinkel åt höger. Därefter följer ett trevligt spår utför ända ned till Stigmyhrs och skidbussens hållplats.

Karta

Senast uppdaterad: 2023-06-21

Upptäck fler av våra fjällturer

Bläddra