Foto: Sara Gärdegård

Inspiration / Fjällnäs – Tänndalen via Svalåtjärn

5 minuter att läsa

Fjällnäs – Tänndalen via Svalåtjärn

5 minuter att läsa

Turen går över öppna och storslagna fjällvidder. Den tar dig brant uppför genom fjällbjörkskogen och fortsätter sedan över fjället till Svalåtjärn. Därifrån till höger utefter Skarvarnas västsluttning via Andersborg till Tänndalen.

Tur information

Startpunkt: Fjällnäs
Längd: 20 km
Typ av tur: Envägstur
Typ av led: Kryssled och preparerade längdspår från v.7. (Både skejt och klassiska)

Turen går via Andersborgs våffelstuga

Du startar från parkeringen och startplats/informationstavla vid väg 84 ett par hundra meter öster om Fjällnäs resort.

Du tar längdspåret, en ganska brant stigning, en dryg km genom björkskogen till startplatsen och raststugan.

Där tar du till höger ett kort stycke längs skidspåret till en T-korsning. Där tar du först till vänster och när du korsar kryssleden tar du den till höger i nord-ostlig riktning mot Svalåtjärn/Bruksvallarna. Du har nu kommit upp på kalfjället och har 7 km spår i öppen, vacker och småkuperad fjällterräng framför dig. Med vinden i ryggen blir denna del av turen extra njutbar! Till höger, söderut, breder Anderssjöarna ut sig och norr om spåret har du det vackra Skenörsfjället. Från Svalåtjärn som är ett nav i denna del av ledsystemet, tar du kryssleden/längdspåret, mot Tänndalen och nu får du ofta sällskap med många andra skidåkare. Spåret går rakt söderut i 5 km på Stor- och Lill-Skarvens västsluttning till Andersborgs våffelstuga.

Därifrån kan du välja ett av de spår, som går ned till Tänndalen. Skidbussen stannar på flera ställen i dalen t ex vid Tänndalens skiduthyrning och vid Tänndalen Arena. Här kan du ta vessleleden ned mot skiduthyrningen eller fjällparkeringen.

Karta

Senast uppdaterad: 2023-06-21

Upptäck fler av våra fjällturer

Bläddra