Om oss / Vår historia

Generationers kärlek gör dig förälskad idag

Här har livet levts sedan urminnes tider. Generationer har brukat marken, brukat fjällen. Brukat gå till granngården för att hämta mjöl och mjölk. Idag är vi lite större, har ett större utbud, men levererat med samma kärlek. När du stiger in på Stigmyhrs  så är det tack vare Kerstin och Birger som förälskade sig i platsen 1945. När du slår dig ned i bastun med en kall en på Eriksgårdens Fjällhotell så är det att tacka emigranten Emanuel ”Manne” Eriksson som 1927 som först byggde ett pensionat just där. Idag är det nya generationer som förvaltar Funäsfjällen, men passionen är densamma. En aldrig sinande kärlek till vår plats. 

Bild på Rörosvägen. Fjällmuseet och Funäsdalen ovanifrån

När börjar vår historia?

I Funäsfjällen har det bott människor sedan urminnes tider. Ett av de äldsta dokumenterade spåren är från 4000 år tillbaka – hällmålningarna vid Evagraven. Dessa kan du se även idag. Under mer modern tid har fjällen inte bara varit en boplats och gett oss liv, den har även försett oss med en inkomst. Vår historia av lantbruk, skogsbruk och rennäring går långt tillbaka. Marken har gett oss det vi behöver. Fjällen självt låg också till grund för arbete, hit kom gruvdriften runt 1686, men är nu bara en sevärdhet – ett minne av en svunnen tid. Idag är turismen vår största näring, men både skogsbruk, rennäring och lantbruk fortsätter vara livsviktiga näringar.

Turismens vagga & de första trendskaparna

Funäsfjällen har alltid varit en plats för återhämtning och liv, där den friska fjälluften gav nya krafter. Det var något Hilda & Jonas Åslund ville dela med fler. I Fjällnäs, vid Malmagens strand slog Hilda & Jonas upp ett litet pensionat 1882. Och succén var ett faktum. Detta lilla fjällpensionat lockade till sig kungligheter och den tidens superkändisar. Och nog kan man säga att det var Jonas och Hilda som skapade “fjälltrenden” – att få fler att upptäcka den storslagna fjällmiljön vi har här i norr och närmare bestämt, västra Härjedalen.

Sedan dessa har fler fjällanläggningar öppnat här och erbjuder aktiviteter året runt. Men även om det är lite större än på Jonas och Hildas tid, så lever deras dröm kvar hos alla: att dela vår magiska plats med fler.

Destination Funäsfjällen, Sveriges äldsta destinationsbolag

Samarbete har alltid varit en viktig del, rent av livsviktig del av vardagslivet i Funäsfjällen. 1972, bildades därför destinationsbolaget av engagerade bybor och företag. Man gick samman för att verka för hela områdets utvecklingen. För att vi behöver varandra, för att vi tillsamman skapar något som är större än de enskilda delarna. Genom åren har vi hetat Härjedalsfjäll (men vi kom på att det finns ju fler fjäll i Härjedalen.) Sen smalnade vi ner till Funäsdalsfjällen, (men vi är ju så mycket mer än bara Funäsdalen). Då blev vi kort och gott Funäsfjällen. Det är vår gemensamma plats, hela vårt fjällområde: Från Messlingen, Kappruet, Mittådalen, till Tännäs, Tänndalen, Fjällnäs, Bruksvallarna, Ramundberget Och vidare till Funäsdalen och Ljusnedal. Med alla våra toppar, vindlande dalgångar, alla sjöar och vattendrag.

Du kanske också gillar det här?

Bläddra

Senast uppdaterad: 2024-06-13