Kock häller upp sås på en tallrik

Inspiration / Rektun mat – när måltiden blir en upplevelse

10 minuter att läsa

Rektun mat – när måltiden blir en upplevelse

10 minuter att läsa

Jag tror inte det är en slump att en av världens mest kända och uppskattade restaurangupplevelser Fäviken låg i en ”lada” i de svenska fjällen. En måltidsupplevelse med extra allt behöver inte bara vara guldkantad. Det kanske viktigaste kommer med de gröna skogarna och naturen. Och arvet som bor däri.

Mat med historia

Ibland säger man att det är orörd vildmark i Funäsfjällen, men det är en sanning med modifikation. För här har marken brukats länge av både av bönder och samer. Till exempel har just Bruksvallarna har fått sitt namn från fäbodkulturen, där kan du fortfarande se betande djur och hitta ett rökeri som förädlar bland annat kött och fisk. I Ljusnedal och Funäsdalen har det har det odlats potatis sedan 1700-talet i sluttningarna. Och går du Päråkerstigen ser du fortfarande potatisodlingar. Detta kulturlandskap har gett oss en del av den rika matkultur som finns här idag. Men det ligger mer bakom än så.

Skogen och vattnens rikedom

Fiskfyllda vatten och stora skogar ger ett enormt skafferi av de finaste skatter du kan tänka dig. Glänsande röding och öring, glittrande harr. Gyllene hjortron, rubinröda lingon och skogshallon. Sammetslena soppar och skogens guld kantareller. Skogarna dignar också av vilt. Och här är jakten en stor del av livet.

 

Tre personer äter på restaurang i Funäsfjällen

Råvaror som landar direkt på bordet. Mer närproducerat blir det knappast.

Handplockade Hjortron
Fjällbacken lodge vintertid

Närheten till Norge och havet

Det är inte bara det närodlade som har influerat matkulturen i Funäsfjällen. Trondheim är en anrik handelsstad och ligger bara några timmar bort. Därifrån importerades det tidigt både kaffe, te, saffran och andra delikatesser. Här kompletterades även sötvattenfisk med färsk fisk och skaldjur från havet.

I dagens Funäsfjällen förs arvet vidare. Kulturen har utvecklats, men det viktigaste lever kvar. Frodas i restaurangköken. Och presenteras på tallrikarna. Det är en smak av något mer, en smak av våra fjäll. Vår historia. Det är rektun mat – riktig mat.

Kanske är det lite förmätet att inleda med en referens till Fäviken. Men det viktigaste jag tog med mig från den upplevelsen är kärleken till platsen och de lokala råvarorna. När det inte längre bara handlar om vad som är gott och vällagat, utan också om måltiden i sitt historiska och geografiska sammanhang. Och där levererar Funäsfjällen, nästan oavsett vilken restaurang du väljer. I allt från en enkel burgare och pizza till både 3- & 7-rätters fasta menyer.

Till sist, som kronan på verket

Platsen syns inte bara i maten. Här ligger alla restauranger med ett fördelaktigt läge. Att få äta bland fjälltoppar. Där luften är extra frisk. Där du efter vandring eller cykling arbetat upp en hunger. Det är det som kröner varje upplevelse här. Oavsett om du sitter med en tunnbrödmacka med Vôllarskinka på café eller bokat restaurangbord med full service.

Jag ger det tre stjärnor alla dagar.

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Kanske gillar du också det här?

Bläddra