Två människor springer på fjället i Funäsfjällen

Inspiration / Två löpturer i Funäsfjällen du inte får missa

5 minuter att läsa

Två löpturer i Funäsfjällen du inte får missa

5 minuter att läsa

Det finns många fina turer att utforska. Här har vi valt ut några favoriter som ger dig magisk fjällöpning.

Rogentriangeln, 16 kilometer trollsk magi

Vackra fjälltjärnar, trixiga stigar, ljunghedar och vackert moränlandskap – samt möjlighet för ett svalkande dopp i den vackraste fjällsjö du sett? Låter det bra? Såklart det gör.

Här varierar rundan i sitt underlag, du springer på riktigt steniga partier där det gäller att vara fokuserad, längs spångar över vackra myrar, på singletrack och allt om vartannat. Precis som det ska vara med andra ord.

Turkost vatten, lila ljunghedar och limgerön mossa

Detta är nog en av våra färgrikaste turer. För förutom fjällens “vanliga” färger så växer här också varglaven, den går inte att missa med sin signalgröna giftiga färg. När ljungen blommar om hösten springer du genom ett lila hav och när du kommer fram till Rogenstugan möts du av turkost vatten – som om du vore i Kroatien.

Svanåkläppen, allt du någonsin önskat på 8 km

Wow. Denna tur har verkligen allt inklämt på sina naggande goda 8 kilometer. Du startar med en tur uppför en skidbacke. Här finns både grusad väg eller singletrack upp längs liftslingan. Och direkt kommer du till en fjällbjörkskog med perfekt packat naturligt underlag. Lite spång. Lite sten. Kan det bli vackrare? Det kan det.

För sen vindlar det ut på fjället. Med utsikt mot Rödfjället, Hamrafjället, mot Tänndalssjön. En bit platt löpning innan stigningen börjar mot själva Svanåkläppen. Här är det så fint och härligt att det liksom bubblar i magen av löparlycka.Och kan det bli härligare nu? Kan det. För världens härligaste utförslöpa väntar och du rinner och flyter med fjället runt Svanåkläppen med utsikt mot Svansjön. Plötsligt ansluter du till samma spår du kom ifrån och du får härlig löpning nedför en skidbacke. Är det redan slut tänker du? Ja, just denna tur. Om du inte vill ta den igen. Men det finns 32 andra guldturer att utforska, och bara en bit bort ligger Hamrafjället. Gillade du denna tur, kommer du att älska den med.

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Kanske gillar du också det här?

Bläddra