Foto: Emeli Nilsson

Inspiration / Vårflod i fjällen

5 minuter att läsa

Vårflod i fjällen

5 minuter att läsa

Under våren när värmen når fjällen börjar den stora snösmältningen. Vinterns stora snömängd tinar och ett kraftfullt fenomen som kallas vårflod inträffar.

Vad är vårflod?

Från ungefär mitten av april så kan du uppleva naturfenomenet vårflod i fjällvärlden. Vårfloden innebär att stora mängder vatten – tinad snö och is, på samma gång når fjällens vattendrag och höjer flödet och vattennivån. Det är ren energi, det brusar och dånar. Det skummar och rusar. Vattenfallen och vattendragen får en helt oanad kraft.

Hur länge är det vårflod?

När vårfloden kommer igång varierar. Den är ju ytterst väderberoende, att både dagarna och nätterna ligger över noll grader så att snösmältningen fortsätter. Helt enkelt kommer vårfloden igång när det är meteorologisk vår även i fjällen.

Hur stor vårfloden blir och hur länge den pågår varierar också. Det beror på snöläge, hur mycket snö det varit i fjällen totalt under vintern, hur temperaturen varierar och hur mycket ytterligare nederbörd fjällen får om våren. Men generellt så pågår den från någon gång i mitten av april, till maj/juni. Flödet avtar ju senare under våren/försommaren vi kommer – helt enkelt när den mesta av snön smält.

Två platser att njuta av vårfloden på

Anderssjöåfallet

Ett av Funäsfjällens största vattenfall blir till en dånande urkraft. Här skummar det och brusar rejält. Hit kan du ta bilen och parkera på parkeringsplatsen och antingen kolla på håll, eller ta de många trappstegen upp för att spana på kraften ovanifrån.Ljusnan och kvarnströmmen

När cykel och vandringsleder tinat upp är det perfekt att ta en tur i vårsolen (eller försommarsolen) och lyssna till ljusnans brus. Vid kraftstationen vid Kvarströmmen blir det som ett litet vattenfall, men hela Ljusnan får ett starkt flöde under våren.Senast uppdaterad: 2023-08-10

Kanske gillar du också det här?

Bläddra