Längdspåren i Fjällnäs

Foto: Roger Borgelid

Inspiration / Drömspår i Funäsfjällen

3 minuter att läsa

Drömspår i Funäsfjällen

3 minuter att läsa

Hur många mil längdspår behöver man åka för att hitta sina drömspår? För fotografen Roger Borgelid blev det över 300 hundra mil - vilket resulterade i en vidunderligt vacker bok med just namnet Drömspår. Där Funäsfjällens längdspår pryder både omslag och har fått ett eget storslaget kapitel i boken.

Längdspår, en passion

Det ligger mycket tid och kärlek bakom boken. Ett passionsprojekt – både att få åka spåren och att fota dem. Och det märks när man bläddrar i Drömspår. Både text och bild berättar en historia, förmedlar en kärlek till längdspåren och till naturen. Bilder som träffar rätt i själen, texter som verkligen gör att du drömmer dig bort och ut i längdspåren.

– För urvalet av spåren i boken var naturupplevelsen lika viktig som spårkvalitet och dragning. Det är en bok för livsnjutare, både för den som njutåker och för den som är elit, berättar Roger Borgelid, författare och fotograf till tidningen Friluftsliv.

Och en hel del av Sveriges längdelit dyker upp i boken: Charlotte Kalla, Magdalena Forsberg, Per Elofsson, Frida Karlsson, Jörgen Brink och Magnus Hellner för att nämna ett par.

Personer åker Solskensturen på längdskidor i Funäsfjällen

Längdspåren i Fjällnäs är andra spår i Funäsfjällen som omnämns i boken Drömspår.

Omslag på Drömspår
Längdspåren i Fjällnäs

Funäsfjällen på omslaget

Att längdspåren i Funäsfjällen är storslagna och vackra är vida känt. De 300 kilometerna har lovordats av både längdåkare och i magasin. Att se spåren i en bok, och inte bara det, se spåren pryda omslaget är en ära. Det ligger många års hårt arbete bakom alla spår, och vintertid många tidiga morgnar för att längdåkare ska få uppleva den nypreparerade åkmagin som spåren utgör.

Solskensturen, ett riktigt drömspår

På omslag och i intervjuer är det särskilt ett spår som nämns: Solskensturen. Ett av Funäsfjällens högfjällsspår som normalår öppnar vecka 7. Ett spår som tar dig över högfjället, ovan trädgräns och mellan våffelstugor. Ett spår med många anslutningar, som tar dig mellan byar och ge dig makalösa vyer. Ett riktigt drömspår i ordets alla bemärkelser.

Om Drömspår

Författaren till boken är Roger Borgelid, en flerfaldigt internationellt prisbelönt fotograf och skribent som arbetar på uppdrag för några av Sveriges och världens ledande tidningar och magasin. I över 30 år har han varit en av de mest anlitade fotograferna inom de ämnen han skildrar – resor, äventyr, natur och outdoor.

 

Roger är dessutom själv en hängiven skidåkare med en livslång och kärleksfull relation till längdskidåkning som utövare. Han har också varit sportjournalist på Expressen, Dagens Nyheter och TT med ansvar just för längdskidor, där han varit utsänd reporter på både VM och OS.
Utemagasinet, Vagabond, National Geo­graphic Traveller och Visit Sweden är andra uppdragsgivare.

Var köper jag boken Drömspår? Drömspår finns att köpa i utvalda butiker och online. Till exempel finns den på Adlibris och Bokus.

 

Mer om boken:  Drömspår innehåller Roger Borgelid  personliga favoriter bland landets längdparadis, och skildrar i text och bild det som kännetecknar varje område – naturens, spårens och skidåkningens karaktär och själ.

 

Varje kapitel i Drömspår innehåller en liten guide till de bästa spåren i respektive område. Ovärderliga tips för att upptäcka en storslagna natur och upptäcka dina egna drömmars spår.

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Kanske gillar du också det här?

Bläddra