Gården Storhagen med betande djur, åker, skog och Ånåfjället i bakgrunden.

/ Storhagen

Storhagen

På gården Storhagen i Ljusnedal produceras ekologiskt naturbeteskött från raserna Black Angus och Belted Galloway. För oss är hållbarhet en viktig del av det vi gör, allt ifrån hur vi kör våra maskiner till vilka frön vi planterar i marken.

Ekologiskt Black-Anguskött från Ljusnedal

Vår gård som heter Storhagen hittar ni i Ljusnedal, strax utanför Funäsdalen. Våra djur är av raserna Black Angus och Belted Galloway. Båda är skotska ko-raser som är hornlösa och relativt lätta för att vara köttraser. Dessa raser är mycket lämpliga i ekologisk djurhållning, har lätta kalvningar och välmarmorerat kött. Våra kor får uteslutande gräs att äta vilket ger naturligt höga Omega 3-värden och mycket smak på köttet.

Under sommarhalvåret går korna med kalvar tillsammans med tjurarna på bete uppe på Hamrafjället, längs Mittådalsvägen, i Vivallen, Tänndalen, Walles och runt Tevsjön i Ljusnedal. På vintern går de hemma på Storhagen i lösdrift, vilket betyder att de kan gå ut och in som de vill och har fri tillgång till vatten och foder. Ett foder som vi på Storhagen själv odlar. Tre gånger om året slaktar vi och köttet levereras till både restauranger och privatpersoner. För oss är hållbarhet en viktig del av det vi gör, allt ifrån hur vi kör våra maskiner till vilka frön vi planterar i marken. Vårt mål är att göra alla mer medvetna om att äta rätt kött och hellre välja att äta kött färre gånger. Vi vill också förmedla kunskapen om att inte bara välja de fina bitarna utan lära ut att ta vara på alla olika bitar av ett djur.Redan som liten drömde Stefan om att vara bonde. Han växte upp med att vara mycket på gården hemma hos Sven Hammar, där han också fick lära sig grunderna till att sköta om djur och natur. När första balmaskinen kom till Funäsdalen sa Stefan att han också ville ha en sådan när han blev stor.När vi 2015 hörde att Nils-Göran Nilsson skulle gå i pension åkte Stefan dit och frågade om vi fick köpa verksamheten, och det fick vi. Till en början köpte vi djur och maskiner men arrenderade gården, så att vi fick prova om det var något som passade oss. Det var det så 2017 köpte vi över hela gården. Vi kan tillägga att den första maskinen vi köpte in själva var en balmaskin – så nu är Stefan stor.Gården ligger i Ljusnedal precis intill Ljusnan och med fantastisk utsikt mot Anåfjället och Funäsdalsberget. Tidigare var det en mjölkgård men sedan 1995 bytte Nils-Göran till att ha rena köttraser på gården, med mycket fokus på att hålla besättningen renrasig, vilket han fått priset och utmärkelser för under åren.

Det mesta av köttet säljer vi till privatpersoner men en viss del går även till de lokala restaurangerna. Vår största samarbetspartner här i Funäsfjällen är Skoogs Krog och Skoogs Bistro & Deli, de serverar, förädlar och säljer mycket av vårt kött. Vi har även andra restauranger som köper kött av oss så som Fjällnäs Resort, Skarvruet och Café Loftet.Under 2020 tog vi även över Butik Flava efter Marie Hammarberg. I butiken finns något för alla – till exempel inredning, lokalt hantverk, hudvård, kläder och smycken

Hitta till oss

Adress: Bruksvägen 41, 840 96 Ljusnedal
Telefon: 070-3669643
E-post: stefan@storhagen.mu

Map