Personer åker skidor på fjället

Turbeskrivning: Bruksvallarna - Fjällnäs

Denna tur färdas du längs ett av våra absoluta favoritspår; Solskensturen. Du färdas mitt på fjället, med vita toppar och magiska vyer. Du passerar även två våffelstugor och en raststuga. Ta med spaden, detta är en perfekt tur för solgropshäng längs vägen!

Foto: Jocke Lagercrantz

Detaljer

Startplats: Hotell Bruksvallsliden i Bruksvallarna

Mål: Fjällnäs Resort i Fjällnäs

Längd: 17 km

Beskrivning

Du startar den här turen från Bruksvallsliden som ligger mitt i Bruksvallarna som är hjärtat i Funäsfjällens spårsystem. Här börjar den första stigningen för att ta dig upp till en våffelstuga; Kariknallen. Här kan du antingen välja att skida upp på fjället av egen kraft, eller boka en av Bruksvallsliden vesslor som tar dig upp på Kariknallen. Kanske stannar du för att avnjuta en våffla eller två, eller så fortsätter du spåret som börjar med en utförslöpa. En solig dag skidar du med solen i ansiktet mitt bland snöklädda fjäll, därav namnet på denna fantastiska längdtur; Solskensturen. Efter en liten stund kommer du fram till Svalåtjärn som är en raststuga på fjället. Bygg en solgrop, värm dig i raststugan eller sola på trädäcket. Här finns även dass mitt på fjället, ta med eget papper.

 

Sedan väntar en lättare åkning nedåt mot Fjällnäs över fjället. Efter ca 3 kilometer passerar du Fjällnäs på Fjället, Fjällnäs egna våffelstuga som har öppet ibland. (Kolla detta innan!). Sedan följer du längdspåret ner till dalgången igen där du skymtar strandgården på andra sidan vägen. För att ta dig till Fjällnäs resort tar du höger och promenerar en liten bit längs vägen.

Läs mer om de olika längdspåren som du kommer att färdas längs:

Aktuell spårstatus

Är spåret preparetat? Glömt inte att kolla aktuell spårstatus innan du ger dig iväg. Du hittar information i appen “Spår och leder i Funäsfjällen” eller klicka nedan.

Fikaplatser

Längs en egengrävd solgrop där det passar dig bäst med medhavd fika. På Kariknallens våffelstuga i början av turen, Fjällnäs på fjället om de har öppet eller med den medhavda lunchen vid Svalåtjärns rastskydd.

Tips

Bor du på Fjällnäs Resort, missa inte deras makalösa spa: Mii Gullo Spa. Ett perfekt avslut för trötta muskler med både bastu, varm pool och kallbad. Vill du kan du även boka till behandlingar.

Fjällpass Längd

Köp spårkort, eller som vi kallar det - Fjällpass Längd.

Köp Fjällpass Längd

Är leden öppen?

I appen "Spår och leder i Funäsfjällen" hittar du aktuell status på alla våra spår och leder. När den senast blev preparerad eller om leden är öppen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-04-19

Upptäck Funäsfjällen på längdskidor

Se våra längdspår, skiduthyrare, hitta närmaste våffelstuga och rastplats.

Map