Person åker längdskidor mellan Fjällnäs och Funäsdalen

Turbeskrivning: Fjällnäs - Skarvuret - Funäsdalen

Den här dagen vågar vi nästan lova att du inte kommer att gå tom på energi. Du skidar förbi två fantastiska våffelstugor, mitt på fjället och har dessutom massor av möjligheter att hitta egna fikaplatser med storslagna vyer.

Detaljer

Startplats: Fjällnäs Resort i Fjällnäs

Mål: Skarvruet Högfjällshotell eller Hotell Eriksgården i Funäsdalen

Längd: 20 km till Skarvruet eller 30 km till Funäsdalen.

Beskrivning

Du börjar dagen med att skida upp på högfjället och tillbaka mot Svalåtjärns rastskydd. Det innebär en tuff stigning i den så kallade ”Mördarbacken.” – samma som du åkt nedför dagen innan. Så du vet vad som väntar, hur sagolikt vackert det är bland de snötyngda träden. Strax når du trädgränsen. Från startplatsen är det ungefär 8 kilometer fram till Svalåtjärn. Utsikten är storartad och spåret böljar sig fram mot raststugan. Fyll gärna på med lite energi och vätska innan du fortsätter turen. Här finns det också dass uppställda om du behöver det.

 

När du är färdigfikad svänger du in på det vi kallar Solskensturen och fortsätter mot Tänndalen. Du har Skarvarna alldeles till vänster om dig och ser snart Småhamarna och Hamrafjället på vägen mot Andersborgs våffelstuga, här kan du ta en paus och njuta av frasiga våfflor – eller om du fortfarande är lite mätt så ligger nästa våffelstuga: Malmbäcksstugan bara några kilometer bort längs spåret och har ett stort trädäck att slå sig ner på, som gjort för soliga vårvinterdagar.

 

Därefter fortsätter du mot Hållan, och leden passerar förbi Skarvruet. Ska du till Skarvruet så håll koll på skylten och avstickar spåret.

 

Annars fortsätter leden nedför mot Funäsdalen och det är bara att njuta av härlig skogsåkning fram till målet. Här kan det också vara bra att hålla koll på skyltningen. 

Läs mer om de olika längdspåren som du kommer färdas längs:

Fikaplatser

Andersborgs våffelstuga eller Malmbäcksstugan erbjuder båda nygräddade våfflor med grädde och sylt. Även glutenfria alternativ finns och annat gofika. Du kan även pausa vid Svalåtjärnstugan – ett mysigt rastskydd. (Här finns det även dass att nyttja om nöden faller på.)

Tips

 På Eriksgårdens Fjällhotell får du tillgång till deras härliga spaavdelning när du checkar in. Pool, jacuzzi och kallbad samsas med ångbastu, IR bastu och klassisk bastu. 

 

På Skarvruet så får du uppleva underbara vyer inne i deras panorama bastu. Du kan också boka och njuta av en äkta finsk, vedeldad bastu.

Fjällpass Längd

Köp spårkort, eller som vi kallar det - Fjällpass Längd.

Köp Fjällpass Längd

Är leden öppen?

I appen "Spår och leder i Funäsfjällen" hittar du aktuell status på alla våra spår och leder. När den senast blev preparerad eller om leden är öppen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-04-19

Upptäck Funäsfjällen på längdskidor

Se våra längdspår, skiduthyrare, hitta närmaste våffelstuga och rastplats.

Map