Foto: Emeli Nilsson

Inspiration / Det sagolika midvinterljuset

5 minuter att läsa

Det sagolika midvinterljuset

5 minuter att läsa

Det var en gång i januari. Liftarna började snurra. Spåren var pistade. En dag som började som alla andra, men som skulle visa sig bli något mycket mer när midvinterljuset la sig över dalarna och topparna.

Samma upplevelser i nytt sken

Under januari kämpar sig solen upp, den når knappt över trädtopparna. Vissa fjällsidor ligger helt i skugga. Men den ofta bitande kalla luften och låga solen bildar en vänskap utan dess like. Klara dagar är det som om hela världen glittrar, även luften. Det ligger en sagolik stämning över skoterlederna, över liftarna, över längdspåren. Det känns in i märgen. När detta ljus lägger sig över fjällen träder du in i Narnia.

Det nyper i kinderna. Du drar upp balaklavan och njuter av det vackra. Av ett vidunderligt ljusskådespel. Vi älskar norrsken. Men midvinterljuset har en speciell plats i hjärtat. Det perfekta midvinterljuset är nästan mer sällsynt. Det är värt att jaga. Att leda solsidorna. Jaga topparna. Timea solens läge för att få det bästa läget. Har du tur får du njuta av det en hel dag. Eller bara i ett ögonblick innan solen sänkt sig bakom fjälltopparna

Ett magiskt ljus. En sagolik känsla.

Ur mörkret föds ljuset

Det är under december och januari mindvintyerljusets tid råder. De månader när det är som mörkast här. Kanske är det just eftersom ljuset är så flyktigt denna tid, som det blir så vackert också sällsynt. Kanske är det också för att det inte är varje dag detta ljus visar sig. Det kräver sin kyla för komma till sin rätt. Det kräver sina molnfria himlar. (Det kräver också lite extra kläder för att ljuta riktigt av det.)

Snart mot ljusare tider

Nog är februari ljuset vackert det med, när vi känner vi att vi går mot ljusare tider. Men då är midvintern är förbi. Vårvinternt knackar snart på dörren. Och vi får vänta ett år på midvinterljuset igen.  Varje säsong har sin skönhet, men få saker förvandlar en vanlig dag, till något utom denna värld – som midvinterljuset.

Senast uppdaterad: 2023-06-15

Kanske gillar du också det här?

Bläddra