Skarsfjället i vinterskrud

Foto: Linus Zetterlund

Inspiration / Kom närmre solen

5 minuter att läsa

Kom närmre solen

5 minuter att läsa

Vill du också komma närmre solen? Åk till Funäsfjällen. För här finns det 60 toppar över 1000 meter – så ta liften, skotern eller någon av längdspåren upp på fjällen och närma dig solen. I Funäsfjällen har man till och med döpt ett av sina längdspår till just Solskenturen.

Så kommer du närmre solen i Funäsfjällen

Ta liften

Njut av härlig utförsåkning på kalfjäll och ned i fjällbjörkskog. I Funäsfjällen tar högsta liften dig så mycket som 1083 möh. Här njuter du av storslagna vyer i alla väderstreck. Från mars rekommenderar vi att du packar ned solkrämen tillsammans med skidutrustningen.

Njut av högfjällsspåren

Vecka 7 öppnar längdspåren på högfjället. Och det är bland dem spåren du hittar Solskensturen. Själva spåret är en solskenshistoria i sig. Det går från Bruksvallarna till Högsta Hållan– med möjlighet att åka längre åt alla håll. Åker du spåret från Bruksvallarna har du solen i ansiktet hela turen.

Ta skotern upp på fjället

Med skoterns hjälp kommer du längre och ofta högre, besök toppar som Skenören och Anåfjället via någon av skoterlederna. Njut av vyer och en kittlande känsla – själv eller på en guidad tur. (Nytt för i år är att du även kan testa elskoter!)

Gör en topptur

Det finns många härliga toppar och åk i Funäsfjällen att upptäcka med hjälp av topptursutrustning. Hamra syd är område perfekt för nybörjare, men det finns många fler äventyr att utforska om du har kunskap.

Person åker skidor nedför Funäsdalsberget
Pausa och kom närmre solen med ett gediget solgropshäng.
Tre stycken går på topptur på Helags
Två personer åker längdskidor i fjällmiljö

Pausa och upplev mer sol

Mitt på fjället vid längdspår och skoterleder finns flera våffelstugor att pausa vid. Ett tips är att packa med en spade och liggunderlag – för att gräva en alldeles egen solgrop – då kan ni garantera att alla i sällskapet får bästa solläge.

Ta genvägen till solen

I Funäsfjällen kan du ta dig upp fjället även utan skidor eller skoter. Med vessla eller bandvagn tar du dig exempelvis upp till våffelstugan/toppstugan Knallen i Bruksvallarna och till Andersborgs våffelstuga.

Lyser solen hela tiden i Funäsfjällen?

Det gör den såklart inte. Det snöar metervis varje vinter. Lägger sig tjockt bland fjällbjörkarna. Det ger alla pistmaskinsförare något att bita i för att du ska få den bästa manchestern och de krispigaste spåren och lederna oavsett väder. För de har och göra i Funäsfjällen: 146 backar, 30 mil längdspår och 61 mil skoterleder ska prepareras.

 

Funäsfjällen är ett vidsträckt område som består av nio byar och sex skidanläggningar. Det gör just Funäsfjällen till ett idealiskt fjällresmål – det finns upplevelser i alla väderstreck och på alla höjder = väderskyddade upplevelser. Så om solen lyser med sin frånvaro eller om vinden biter i en by, kan du hitta lä-åkning i nästa. Dessutom finns det gott om andra värmande upplevelser: glid in på en spaavdelning, på en restaurang eller i en butik och sen njuter du av en het bastu och en sprakande brasa i stugan.

Vill du ha det mest solsäkert?

Nog är midvinterljuset december och januari en reseanledning i sig, men mest sol får du under vårvintern. Då är dagarna längre, liftarna snurrar en timme extra och solen värmer. Under denna tid är kvällsljuset och solnedgången särskilt magisk, så ge dig ut och njut. Du får dessutom ofta fjället för dig själv.

Senast uppdaterad: 2023-11-03

Kanske gillar du också det här?

Bläddra