Foto: Sara Gärdegård
5 minuter att läsa
Plocka hjortron – fjällens guld
5 minuter att läsa
På våta myrmarker trivs fjällets guld hjortron. De kallas här i folkmun ofta just myrbär. De går från vita blommor till klarröda kart och sedan sin lysande orangea mogna färg. Vill du plocka hjortron så är bästa tiden under juli och augusti här i Funäsfjällen.
Var hittar jag hjortron?
Myrmarker finns överallt här i Funäsfjällen. Därför finns också hjortronen överallt här i vår fjällvärld. På många av våra mest populära vandringsleder finns det goda förutsättningar att hitta hjortron – precis där du vandrar. Och när de mognar lyser de fullkomligen. Det är inte ofta vi säger att man ska sänka blicken, men under hjortronsäsongen är det precis vad du ska göra. Särskilt när du passerar spångar – för där det är spångar är det ofta blött = myrmark.
Leta efter hjortron på kartan, eller från bilen
Utmaningen är ju att på vandringslederna så går ju rätt så många, och därför så plockas hjortronen rätt så snabbt nära lederna. Då kan det vara bra att ha en hjortronspanare om du kör i fjällen, för där du ser öppna platta myrar längs vägen, där kan det det nämligen finnas hjortron. Ett annat alternativ är att kolla fjällkartan (om du kan navigering) och spana efter platta områden/myrar och ge dig ut med stövlar, hink och kompass.
När du hittat guldet - så vet du om det är redo att plockas
Som omoget bär är hjortronet blekt och går över till ett klarrött hårt kart. Som moget går det över till sitt klara orangea lysande jag och mjuknar. Ett moget hjortron går lätt att plocka från sin lilla stam. Ett omoget visar tydligt att det vill sitta kvar och mogna.
Lycka till i hjortronjakten!