På plats i Funäsfjällen / Fjällparkeringar

Fjällparkeringar – ta bilen upp på fjället

I Funäsfjällen finns flera fjällparkeringar som gör äventyren ännu mer tillgängliga. Här hittar du information om parkeringarna.

Bilar på fjällparkeringen mot Svansjön

Fjällparkeringar och fjällvägar

Driften och underhållet av fjällparkeringar och fjällvägar sköts ofta av vägföreningar, därför tar de ut en avgift av dig som besökare. En skylt med information om pris och hur du betalar finns antingen på vägen upp mot parkeringen, vid infarten eller på själva parkeringen. Det är ofta Swish som gäller för betalning, så se till att du har appen nedladdad! Vid vägbommen till Mittåkläppsvägen är det kortbetalning. Kom ihåg att köra försiktigt på vägarna och var beredd på möten eller renar på vägen.

Bruksvallarna

 • Mittåkläppsvägen och parkering vid Djupdalsvallen – avgiftsbelagd väg
  Djupdalsvallens parkering ligger vid slutet av Mittåkläppsvägen, en bom-och-betalväg som betalas med kort. Denna väg är öppen från juni till augusti/september beroende på väder. Var beredd på möten och håll utkik efter ”mötesplatser”. Den stora parkeringen ligger i anslutning till Djupdalsvallens Våffelstuga och är utgångspunkt för turen upp på Mittåkläppen. Längs Mittåkläppsvägen finns flera rastplatser med fina fjällvyer.
 • Parkering Rockvallen
  Sväng höger efter bron i Bruksvallarna, förbi Stigmyrhs Livs, följ sedan skyltningen mot Rockvallens parkering. En smal väg leder upp till parkeringen, kör försiktigt och var beredd på möten. Parkeringen är endast öppen sommartid. Från parkeringen utgår bland annat tur 156 Kariknallsrundan.
 • Parkering vid Walles Fjällhotell – avgiftsbelagd parkering
  Sväng höger efter bron i Bruksvallarna, förbi Stigmyrhs Livs, följ sedan skyltningen mot Walles högfjällshotell. Parkeringen ligger i anslutning till hotellet och de tar ut en parkeringsavgift. Parkeringen är öppen året runt och är en perfekt utgångspunkt för skidturer i området.

Funäsdalen

 • Parkering Högsta Hållan – gratis parkering
  Populär parkering längs riksväg 84, mellan Funäsdalen och Tänndalen. Parkeringen är öppen året runt. Flera leder, för vandring, cykling och längdskidor, utgår från Hållan. Bland annat vandringstur 550 Livsäterån, skidspår 550 Lillåsslingan, fjällspår Hållan–Svalåtjärn–Kariknallen samt cykeltur 535 Skarvleden.

Messlingen

 • Parkering Ruvallen – avgiftsbelagd väg
  Ruvallens parkering är en stor parkering som är utgångspunkt för bland annat tur 250 Hällmålningsrundan. Vägen till parkeringen är avgiftsbelagd och betalas med Swish. Hällmålningsrundan innefattar förutom 4000-åriga hällmålningar även kanjonerna Fiskhålsgraven och Evagraven. Vägen och parkeringen är öppna från ungefär juni till september/oktober beroende på väder.

Mittådalen/Flatruet

 • Parkering Lillåsvallen – gratis parkering
  Parkeringen ligger på höger sida längs vägen mot Mittådalen, nedanför Övre Lillåsvallen. Härifrån utgår vandringstur 350 Anåfjället.
 • Parkering Måns-Erstjärn – gratis parkering
  Parkeringen ligger på vänster sida längs vägen mot Mittådalen, i närheten av Måns-Erstjärn. Parkeringen är öppen året runt och det är cirka en kilometer att gå bort till tjärnen.
 • Flatruetvägen – gratis väg och parkering
  Vägen över Flatruet är Sveriges högst belägna allmänna väg som hålls öppet året runt, den går mellan Mittådalen och Ljungdalen. Flatruet är en vidsträckt fjällplatå som ligger på 975 meter över havet, med storslagna fjällvyer runtom. Här finns två stora parkeringar där det går att stanna för att njuta av utsikten. Flaturet har öppet både vinter- och sommartid.

Ramundberget

 • Parkering Klinken (Strömparkeringen) – avgiftsbelagd väg
  Klinkenparkeringen ligger ca 3 kilometer bortanför Ramundbergets bykärna, och nås via en avgiftsbelagd väg. Parkeringen är bland annat utgångspunkt för tur 151 Tvärån. Vägen och parkeringen är öppna sommartid.

Tänndalen

 • Tänndalens Fjällparkering – avgiftsbelagd väg
  Denna parkering är öppen året runt och är en perfekt utgångspunkt för en kort tur upp till Andersborgs Våffelstuga. En smal väg leder upp till parkeringen och vägavgiften betalas via Swish eller kontant i början på vägen. Var beredd på möten och håll utkik efter ”mötesplatser”. Denna parkering är öppen året runt. Vintertid rekommenderar vi fyrhjulsdrift eller snökedjor, annars går det bra att ta Snövesslan upp, se mer information här.
 • Parkering vid Svansjökläppen – avgiftsbelagd väg
  En smal och bitvis brant väg leder upp till parkeringen på kalfjället, precis ovanför Svansjön. Kör försiktigt och var beredd på möten. Vägavgiften betalas med Swish vid portalen in till vägen. Det går även att betala kontant vid ett rött uthus längs väg 84, en bit bortanför infarten, se information på skylten vid portalen. Parkeringen är en bra utgångspunkt för en kort tur upp på Svansjökläppen, eller bort till Big Bench. Vägen och parkeringen är öppna från ungefär juli till september/oktober beroende på väder.

Tännäs

 • Parkering vid Käringsjön – avgiftsbelagd väg och parkering
  Följ vägen från Tännäs mot Käringsjövallen, därifrån är det betalväg fram till den avgiftsbelagda parkeringen vid Käringsjön. Betalning sker med Swish och kontant, även andra valutor som t.ex. €. Det är en perfekt utgångspunkt för att utforska Rogens naturreservat. Härifrån utgår även tur 453 Käringsjön–Rogen och tur 454 Rogentriangeln. Parkering är endast öppen sommartid.

Vanliga frågor och svar

Hur betalar jag för fjällparkeringarna?

När är Mittåkläppsvägen öppen?

När öppnar Mittåkläppsvägen?

Vilka fjällparkeringar är öppna vintertid?

Senast uppdaterad: 2024-07-18

En större upplevelse

Upptäck alla våra fjällparkeringar – ladda in kartan för att se var parkeringarna ligger.

Map

Kanske gillar du det här?

Bläddra