Se & göra / Bestig 40 toppar

Bestig 40 toppar

Anta utmaningen - Bestig 40 toppar över 1000 meter i Funäsfjällen. Gör denna utmaning under en sommar, vinter, ett år eller under en hel livstid.

Foto: Sara Gärdegård

En toppen utmaning

I Funäsfjällen och dess omgivningar finns det en mängd höga toppar, många över 1000 meter. Anta utmaningen och bestig 40 av dessa toppar.  Ta dig an ett par varje sommar eller beta av dem en efter en under hela året. Det bästa med denna utmaning är att du kan anpassa den efter din egen nivå och fysiska förmåga, och du kan nå topparna på olika sätt – i löparskor, vandringskängor eller med topptursskidor.

Tre olika nivåer

Det finns tre nivåer i utmaningen:

  • Guldnivå: 40 toppar
  • Silvernivå: 20 toppar
  • Bronsnivå: 10 toppar

Anta utmaningen

Det är något alldeles speciellt med att nå en fjälltopp för egen maskin. Du har uppnått ett mål och belönas med överväldigande vyer över fjällvärlden. När du bestiger en topp checkar du enkelt in i appen 40 toppar. Där kan du också se hur många toppar andra registrerade användare har uppnått, vilka toppar som ska bestigas och vilka du redan har bestigit.

Vanliga frågor och svar

Är det några speciella toppar som man ska bestiga för silver- och bronsnivå?

Hur registrerar jag en toppbestigning?

Hur vet jag att jag gjort en toppbestigning?

Bra att veta för dig som ska bestiga 40 toppar

Tips inför dina toppbestigningar

Kläder efter väder

Fjällvädret kan skifta snabbt, så var alltid förberedd med varmare kläder och utrustning. Regnkläder är ett måste i ryggsäcken, även när solen skiner.

 

Utrustning

Många av topparna ligger utanför vårt ledsystem, så se till att ha med dig karta och kompass, en power bank och ett bra förråd med energi och ett första hjälpen kit. Oförutsägbara händelser kan inträffa, så ta alltid det säkra före det osäkra och packa med all nödvändig utrustning.

Djur och natur

Några av topparna ligger inom renbetesfjäll och myskoxeland. Om du stöter på renar eller myskoxar, vänd om och välj en annan rutt. Kom ihåg att respektera och skydda djurlivet för att undvika att störa dem.

 

Bestig topparna i rätt tid

Mellan mitten av april och mitten av juni äger kalvning rum på fjället. Det är en tid då nytt liv kommer till världen och det är viktigt att djuren får sin ro. Därför är det av yttersta vikt att visa hänsyn och undvika att bestiga toppar som är känsliga under denna period. I appen 40 toppar finns information om vilka toppar som berörs under denna tid, vilket hjälper dig att planera dina bestigningar på ett ansvarsfullt sätt.

Senast uppdaterad: 2024-06-26

Du kanske också gillar det här?

Bläddra

Map