Foto: Emeli Nilsson

Inspiration / Funäsdalen till Djupdalsvallen och tillbaka

5 minuter att läsa

Funäsdalen till Djupdalsvallen och tillbaka

5 minuter att läsa

Denna cykeltur tar dig från Funäsdalen till Bruksvallarna och vidare upp till foten av Mittåkläppen. Längs vägen bjuds du på en varierad terräng med singeltrack, grusvägar, och landsväg. Du passerar gamla sätrar, sevärdheter och restauranger med målet vid Våffelstugan på Djupdalsvallen.

Turbeskrivning

Starta i Funäsdalen, officiellt vid Eriksgården, för att följa Vivallslänken på grusväg kantad av skog som ger känslan av att du är ett med naturen.

När du når Järvåsflon väntar singeltrack som ger ett skönt flow och här gäller det att ha lite mer fokus men det är en skön kontrast till den lätta cyklingen fram till dess. Du glider sedan ner till Flon, där Ljusnans klara vatten och vita sandstränder väntar. Ta med badkläder om du vill ta ett uppfriskande dopp.

 

Vid skidstadion i Bruksvallarna kan du ta en paus och njuta av en smakfull lunch på Brasserié Kerstin. Från skidstadion, känd från SVT:s Vinterstudion och säsongspremiären på längdskidor, fortsätter du längs Mittåkläppsvägen. Här cyklar du genom historiska marker, på en bilväg handgrävd av bybor på 50-talet, och passerar gamla sätrar där boskapen en gång betade. Utsikten domineras av Mittåkläppen, men du ser också fjäll som Skarsfjället och Helags. På vägen passerar du även fiskesjöar och vindskydd – perfekta rastplatser.

 

Väl framme vid Djupdalsvallen, en gammal fäbodvall, väntar kokkaffe och kanske Funäsfjällens godaste våffla, gjord på ett hemligt och gammalt fäbodrecept.

 

På vägen tillbaka kan du välja att cykla samma väg hem eller ta en avstickare på cykelleden Gruvstugerundan. Längs leden finns spår från gamla gruvor från 1600-talet, med skyltar och information för dig som vill veta mer. Härifrån är det singetrack som bitvis är både smal och utmanande svagt uppför innan du når högfjället och den vidunderliga vyn som bara måste upplevas på plats. Stanna upp och njut av vyerna. Tillbaka mot Mittåkläppsvägen passerar du flera dagbrott och välbevarade efterlämningar från gruvdriften. Här blir det lätt-trampat på magiskt fin och bred stig. Vid vindskyddet vid Fålåtjärn viker du ner tillbaka mot Bruksvallarna och njuter av nya vyer i nytt väderstreck. Från Bruksvallarna by kan du välja landsvägen tillbaka till Funäsdalen för mer lättrampat.

 

Tips: Avsluta dagen med ett besök på Eriksgården Spaavdelning – väl värt ett besök.

Fakta

Cykelleder: Vivallslänken – Mittåkläppsvägen – Gruvstugerundan
Längd: ca 56 km
Fjällpass Lecykling: Ja
Övrigt: Elcykel får ej användas på statlig mark, i detta fallet på Gruvstugerundan.

Senast uppdaterad: 2024-07-03

Se fler cykelturer

Bläddra