Barn springer på vandringsleden mickelinas värld

Inspiration / KulTurer – mysiga vandringsturer för barn

5 minuter att läsa

KulTurer – mysiga vandringsturer för barn

5 minuter att läsa

Roliga hinder, snirkliga stigar, hopp och lek - med en gnutta kunskap. Det är vad ni hittar på våra KulTurer - våra bästa vandringsleder för barn.

Roligt, utmanande och kort

Runt om i Funäsfjällen har man kryddat korta vandringsturer med extra skoj. Med hinder, lite kunskap, några hopp och ännu mer. På toppar, i dalgångarnas skrymslen, nära anläggningarna – ja lite överallt hittar du KulTurer. Perfekt för de mindre barnen att utforska, eller smidiga föräldrar för den delen.

Bäverstigen är en av de roliga  och utmanande KulTurerna i Funäsfjällen. Just denna tur ligger i Funäsdalen, ett stenkast bort från Risnäset.

1:1 Mickelina, Ramundberget 3 km

Startplats: Fjällgårdbanans topp Vandring i slingor med start österut ner till Fjällgården till fots med information om och träfigurer av olika djur, mysig grillplats, en liten ”handdragen” linbana över bäcken strax ovanför Kvarnbäcksfallet, Mickelinas hus mm.

2:1 Raskars Runda, Kappruet 0,2 km

Startplats: Kappruets restaurang. Skyltad riktning: Medsols. Rolig äventyrsstig med uppgifter och klurigheter för de minsta, kantad av trädjur och lite utmaningar. Kojor att krypa in i och turen avslutas med en liten linbana.

3:1 Bruksturen, Ljusnedal 0,8 km

Startplats: Ljusnedals Kyrka. Skyltad riktning: Medsols. Naturskön skyltad vandring med utsikt över Anåfjället och Ljusnedalssjön.Ett flertal lämningar från järnbruksepoken och ett storskaligt jordbruk på 1800-talet med Jämtlands läns första mejeri. 32 ton tung kungasten, lekplats och Prästgårdens café.

3:2 Tor-Meteoriten 1 km

Startplats: Parkeringen vid skyltad infart från väg 84, 8 km söder om Funäsdalen TOR. Kort vandring tur i skogsmark till en krater efter ett meteoritnedslag år 4 e kr. Den är 44 m i diameter, 4,8 m djup, 2,5 m hög vall och 1700 kbm i volym. Infotavlor med teckningar vid kratern.

3:3 Fornminnesparken, Funäsdalen 0,2 km

Startplats: Härjedalens Fjällmuseum
Illustrationskarta kan hämtas på museet. Parken som invigdes år 1894 har en rik samling av byggnader där den äldsta är en bod från 1521. Onsdagar brukar en våffelservering vara öppen under högsäsong, samma dag som Gård och Säterarkivet, GOSA har öppet. Gosa har en fantastisk samling foton från Funäsfjällen, en både historisk och samtida samling.

3:4 Bäverstigen, Funäsdalen 1,5 km

Startplats: Den bortre parkeringen på Risnäset längs Tullvägen. Turen startar över en bro över Lillåns kanal som grävdes för hand år. Efter bron finns en avstickare till vänster till en bäverhydda, sedan går stigen motsols med klätter- och kryphinder samt en avstickare till ett fågelutsiktstorn.

4:1 Maltes Vildmarksstig 2,5 km

Startplats: Tännäskrökets parkering Skyltad riktning: Motsols Tipspromenadformulär fås i receptionen. Hoppa, gunga, klättra och kluriga frågor om myskoxar längs vägen. Fin grillplats och vindskydd vid en tjärn. Hembakat fika och lunch i Restaurang Árran

4:2 Myskoxhägnet 0,5 km

Startplats: Härjebrygg, Bygatan 37, Tännäs
Endast guidade turer som bokas på funasfjallen.se eller 0684-15580 senast 1 timme innan start. En kunnig guide möter upp med en första information. Därefter egen bil till Myskoxhägnet. En kort vandring till ett utsiktstorn och därefter till besöksrampen vid myskoxhägnet. Turen avslutas med besök i en souvenirbutik.

5:1 Bävergömslet 0,2 km

Startplats: Parkeringen vid Tänndalens Arena
TOR. Ett litet äventyr för hela familjen till ett gömsle vid Tännån. Gå tyst och smyg in i gömslet, sitt vid en av gluggarna. Med lite tur dyker det upp en bäver upp som håller till i ån.

5:2 Sju Toppar Hamra

Startplats: Skilodge Hamra, slalombacken eller linbanans toppstation. Färdbeskrivning med karta finns i Skilodge. Vandring i kuperad och utmanande terräng. Det är valfritt att bestiga någon eller alla sju fjälltopparna som är namngivna på alla topprösen. Medalj finns att få på Skilodge när man bestigit alla och där finns också lunch och fika.

Lämmelstigen

Startplats: Toppstugan i Hamra. En vandringsstig för barn uppe på fjället i Tänndalen. Längs stigen finns balansbrädor, kojor och djur som har sin naturliga miljö på fjället i Tänndalen. Har kan du bland annat träffa en järv som fiser, fjällämlar som åker sittlift och en stor ståtlig myskoxe. Lämmelstigen startar vid Toppstugan i Hamra och slingrar sig runt på fjället. Hit tar man sig med hjälp av sittliften Hamra Komfort. Stigen är ca 2 km lång och passar barn från 3-10 år.

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Kanske gillar du också det här?

Bläddra