Funäsfjällens kunskapsbank / Kalvningstid i fjällen

Kalvningstid i fjällen

Funäsfjällen ligger beläget mitt i renbetesland. Här har tre samebyar sina traditionella renbetesmarker. Under april-maj är det renkalvningstider i Funäsfjällen. Det betyder att det finns områden du ska undvika helt med omtanke för djuren.

5 minuter att läsa

Foto: Emrik Jansson

Vårvintern - En känslig period

Du ska aldrig störa renar. Men det går inte att understryka nog hur viktigt detta är under vårvintern. När vajorna – renhonorna är dräktiga eller har kalvar blir de extra lätt stressade. De ska både skydda sig själva och sitt foster eller sin kalv. Första reaktionen är att fly, och går det inte tillräckligt snabbt kan de i värsta fall förskasta fostret – i panik föda i flykten, eller överge kalven. Det är en överlevnadsinstink de inte kan råda över – men det kan du: genom att se till att du undviker kalvningsområdena.

Undvik känsliga områden

Från slutet på april och under hela maj är det bäst att helt undvika fjällområdet (Rogen, Brattriet, Rödfjället, Vigelfjällen, Vättafjället och Skedbro) söder om RV84 då det är Ruvhtens kalvningsland. Mittådalens kalvningsland sträcker sig från Flatruet och västerut vilket betyder att det är olämpligt att röra sig kring Skars och Helags. Ett bra riktmärke är när det blir skoterförbud den 20e april.
Om du är observant när du studerar kartor så ser du att en del fjäll i dessa områden heter samma sak, nämligen Miesehketjahke som betyder just “vaja med kalv-fjäll” på sydsamiska. Det har varit kalvningsland så länge som det betat renar i området, i tusentals år.

Vilka områden kan jag röra mig i?

Området mellan Ljusnan och RV84 är inget kalvningsland och samtidigt otroligt fint och lättillgängligt.

  • Skarvarna
  • Hamrafjället
  • Långbrottsfjället
  • Skenörsfjället

 

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Kanske gillar du också det här?

Bläddra