Funäsfjällens kunskapsbank / Fjällvandra med hund

Fjällvandra med hund

5 minuter att läsa

Kvinna gosar med sin hund på fjället

Foto: Linus Zetterlund

Tillsammans med din fyrbenta vän

Fjällvandring och hund är en fantastisk kombination. Det ger både dig och din bästa vän förutsättningarna för en aktiv och rolig semester tillsammans. Hundar älskar att vistas på fjället där de får upptäcka nya dofter och uppleva milsvida vyer tillsammans med dig. Men vad ska man tänka på när man ska ut och fjällvana med hund? Här nedan följer några tips, trix och regler för på vilka förutsättningar hunden får vistas på fjället.

Hur långt orkar ni gå?

Anpassa turen för både dig och din hund. Ingen tycker det är roligt att gå för långt. Börja på en nivå där du tror att ni båda njuter och orkar. Kolla gärna in våra 30 guldturer och välj en tur utifrån beskrivningarna.

Vad behöver man för utrustning?

  • I fjällen finns det gott om vattendrag som gör att man inte behöver bära med sig så mycket vatten. Det sparar mycket vikt som gör att ni får mer energi. Planera alltid turen så att du vet att det finns vattendrag längs vägen.
  • Ta gärna med lite extra mat till hunden, fjällvandring är krävande och hundarna behöver även fylla på sin energi precis som vi människor. Ge gärna lite extra mat och hundgodis. Ett tips är att ta med mjukmat som ger mycket energi och kan vara väldigt gott att äta mellan målen för din fyrbenta vän.
  • Kommer ni fjällvandra i stenig terräng, tänk på tassarna. Ta med tassskydd och alltid första-hjälpen kit om olyckan skulle vara framme.
  • Ta gärna en sele till hunden som du sätter fast i midjan, på så vis får du händerna fria och ni båda kan njuta av den vackra naturen.
Foto: Emma Wagenius

Planerar ni att vandra in i Norge?

Funäsfjällen ligger alldeles invid norska gränsen. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med hund över gränsen. Hunden måste ha ett pass och vara avmaskad hos veterinär innan.

Koppeltvång

I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden bör alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen så se alltid till att ha hunden kopplad. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Du kanske också gillar det här?

Bläddra