Vacker vy över Funäsfjällen på hösten

Inspiration / Sprakande fjällmagi – fjällets vackraste tid?

4 minuter att läsa

Sprakande fjällmagi – fjällets vackraste tid?

4 minuter att läsa

En explosion av gult och rött. En ny tid. Fjällen går in i en ny säsong under några veckor i september månad. Och färgerna stannar så länge höstvindarna är milda. Ett paradis för dig som vandrar, springer eller cyklar. Ett kort fönster av ren, sprakande fjällmagi.

Som i ett trollslag

Att stå där på en de smaragdgröna lummiga slutningarna under högsommaren är energi. Luften är frisk och syremättad, livet spirar runt om en, spirar inuti en. Sommaren är en känsla av att vara ”Forever young” Allt är nytt. Du lär dig nytt. Och så kommer hösten. En eftertänksam årstid fylld av vishet. En årstid att landa med och i.
Och klokskapen kommer smygande. Det börjar med ett enstaka blad på en fjällbjörk tar initiativet, samlar erfarenheterna från sommaren, klär om. Fler följer. Och vi gör likadant. Klär om. Gör oss redo för en ny tid i fjällen. Och plötsligt står vi omgiven av guldgula fjällbjörkar som vajar i vinden, redo för en ny tid av förändring och nya upplevelser.

Mittåkläppen och grusvägen mot Mittåkläppen
Två tjejer i häxhattar i gulnande björkskog
Två cyklister i höstfärger på Fålåtjärnsrundan

Vetenskap eller magi?

Höstens intåg känns alltid magiskt. Den dyker upp någon gång i mitten av september. När vet bara naturen självt egentligen. När ljus och temperatur är precis rätt. När de långa ljusa dagarna blir kortare och kylan smyger sig på. Då gör sig träd och vegetation redo för vintern. De slutar samla näring, vilket gör att klorofyllen – det gröna i bladen, börjar brytas ner. Då skiftar de färg. Eller, den färg som hela sommaren dolts under det gröna kommer fram. För det gula, röda, orangea finns där hela sommaren. Och bara väntar på sin tid. De får visa upp en ny sida av samma blad.

Som ett fyrverkeri

Som ett fyrverkeri får vi njuta av den kanske vackraste tiden i fjällen under september. Möta den med förundran, när träden skjuter saluter. Och sen se den försvinna. Lika snabbt som den kom. Så när du ser de första bladen gå mot gult är det dags att omfamna förändring. Välkommen till fjälls.

Senast uppdaterad: 2023-06-22

Kanske gillar du också det här?

Bläddra