Funäsfjällens kunskapsbank / Åka längdskidor med hund

Åka längdskidor med hund

5 minuter att läsa

Två personer åker längdskidor med hund på ett fjäll

Åka längdskidor med hund

Att åka längdskidor med din hund är en underbar aktivitet som förenar kärleken till längdskidåkning med glädjen av att spendera tid med din fyrbenta vän. Det är ett perfekt tillfälle att uppskatta naturen och träna både dig själv och din hund samtidigt. För att förbereda dig inför din längdtur kan det vara viktigt att överväga vissa säkerhetsaspekter och se till att du har rätt utrustning för både dig och din hund.

Träna och vänj hunden vid längdskidorna

Är det första gången ni ska bege er ut i spåret? Innan du tar med din hund ut på en längre tur är det viktigt att träna och vänja hunden vid skidorna. Det krävs även en bra balans för Husse och Matte, tekniken kan vara lite kruxig att få till i början. Det är även bra att lära sig hur ens hund beter sig i längdspåret så båda känner sig trygga att ge sig iväg på länge längdturer. Börja med korta sessioner och gradvis öka längden och intensiteten.

Använd lämplig utrustning

Se till att din hund är korrekt utrustad för längdturen. Ett hundkoppel och sele som är anpassade för hunddrag är att föredra. Kopplet ska helst vara i resår så det blir mjukare för hunden när den gör något ryck i draget. Selen ska även sitta bra på hunden, dra bak huden så att selen sitter så långt bak på hunden innan ni sticker i väg. På så vis så undviker man att huden kläms och att det blir bekvämare för hunden. Dessutom är hundskor eller tossar viktiga för att skydda tassarna från snöklumpar och skärningar på hård snö.

Säkerheten först

Kontrollera väderförhållandena och se till att du har lämpliga kläder och utrustning för dig själv och din hund. Ha alltid med vatten och snacks för att hålla energinivån uppe på både dig och din hund under längdturen. Har ni sprungit mycket så vänta med att ge vatten och mat till din hund tills den har varvat ner.

Respektera spårregler och andra skidåkare

Välj spår där det är tillåtet att åka med hund och respektera reglerna som gäller för området. Att visa hänsyn till andra skidåkare är viktigt för att undvika konflikter och säkerställa en positiv upplevelse för alla inblandade. Här i Funäsfjällen är hunden välkomna på alla längdspår, så det är bara ut och njuta! 

Längdskidåkning med hund

Att åka längdskidor med din hund är inte bara en hälsosam och rolig aktivitet utan även ett sätt att dela naturens skönhet med din trogna vän. Kom ihåg att anpassa turen efter din hunds förmåga och njut av er längdskidåkning tillsammans!

Hund står i ett längdspår under en längdskidtur

Vill du åka längdskidor med din hund i Funäsfjällen?

Här är hundar välkomna på alla längdspår! Men detta gäller:

Plocka upp efter din hund:
Var en ansvarig  hundägare och håll naturen ren. Ha alltid med dig påsar och se till att plocka upp eventuella efterlämnade behov från din hund.

 

Håll hunden kopplad: För säkerheten och trivseln för alla, håll din hund kopplad under hela turen. Detta minimerar risken för konfrontationer med andra skidåkare och vilt.

Skidor på dina fötter:
Om du planerar att åka längdskidor med din hund, kom ihåg att det är tillåtet enbart med skidor under fötterna. Användning av släde eller snöskor är inte tillåtet på längdspåren.

 

Ha en trevlig längdtur: Njut av längdturen, i Funäsfjällen är hundar välkomna i alla våra längdspår. Över 300 km längdspår väntar för dig och din fybenta vän!

Senast uppdaterad: 2024-02-05

Du kanske också gillar det här?

Bläddra