Funäsfjällens kunskapsbank / Därför ska du lämna fluorvallan

Därför ska du lämna fluorvallan

Vet du vad du har i vallaboxen? Skidvalla med fluor innehåller PFAS, det är skadligt för såväl oss människor som djur och natur. Därför lämnar vi nu fluorvallan och hoppas att du vill göra detsamma genom att lämna in den till oss (eller lämna på återvinningen som farligt avfall.)

5 minuter att läsa

Person vallar sina längdskidor

Foto: Roger Borgelid

Därför ska du lämna flourvallan

Vi vallar skidorna för glid. Och detta glid har sedan 1980- och 90-talet till stor del kommit tack vare högfluorerade ämnen som tillsatts i vallan. Fluoret är det som gett vallan sin förmåga att stöta bort både vatten, smuts och fett från skidornas belag – och gör att du därför glider på snön.

Men nu börjar dessa vallor fasas ut och inom skidvärlden är dessa helt förbjudna på tävlingar. Skidorna får knappt bära spår av fluorvalla, då hindras åkaren från att starta eller kan diskvalificeras om för hög mängd upptäcks efter målgång.

Därför fasas flourvallan ut

Det korta svaret är för att det är giftigt. Väldigt giftigt. Högfluorerade ämnen eller PFAS som det kallas har visat sig vara både miljö- och hälsofarliga: både vid produktionen av vallan, vid slipning och vallning av längdskidorna och vid själva längdåkningen när fluoret skavs av i spåren.

PFAS bryts nämligen inte ned, utan stannar kvar i naturen. Vilket kan få stora konsekvenser för miljön, människor och de djur som kommer i kontakt med ämnena. Även om det fortfarande inte är tillräckligt utrett hur PFAS-ämnen påverkar människor på lång sikt, så misstänks det vara cancerframkallande och har visat tecken på att kunna framkalla leverskador och rubba hormoner. Så med andra ord är det dumt att fortsätta valla med fluor, både som elit och privatperson – och som företag. Därför har alla våra samarbetspartners slutat valla med fluor och använder istället fluourfria alternativ som visat sig fungera väldigt bra och i vissa fall bättre. Så att valla fluorfritt ger bra glid.

Har du flourvalla hemma eller i stugan? Lämna in den till oss!

Eftersom fluorvallan innehåller giftiga ämnen så ska den alltså inte slängas i hushållssoporna. Ta istället med din fluorvalla till någon av våra partners så samlar vi in fluorvallan och lämnar in den på återvinning som farligt avfall.

Du ser om vallan innehåller fluor på innehållsförteckningen. Det kan bland annat stå HF (högfluorvalla) och LF (lågfluorvalla). Är du osäker kan du alltid ta med din valla in till våra partners så hjälper de dig att kolla.

Här kan du lämna in flourvallan:

  • Bruksvallarnas Sportcenter
  • Mikaelas Skidskola
  • Tänndalens Skiduthyning

Glöm inte att rengöra skidorna OCH verktygen (även transportväskor)

Har du haft fluorvalla på skidorna är det viktigt att du rengör dem ordentligt innan du vallar om dem. Det gäller även verktygen och eventuella transportväskor om du vill få bort det helt. Detta är kanske överkurs för många men nedan hittar du  svenska skidförbundets rekommendationer.
Behöver du hjälp med rengöring eller köp av ny valla så kan även många av våra partners hjälpa dig med det! Det är bara att gå in och prata så får du hjälp och råd.

Källor: Svenska skidförbundet, Kemikalieinspektionen & Skistart

Senast uppdaterad: 2024-02-15

Kanske gillar du också det här?

Bläddra