Funäsfjällens kunskapsbank / Fjällsäkerhet

Fjällsäkerhet

5 minuter att läsa

Tre personer går på tur på fjället

Ta ansvar

Det är bara du som kan och ska ta ansvar för dig själv på fjället. Din egen förmåga och vädret är helt avgörande för att det ska bli en fin tur och att du inte utsätter dig för några risker. Nedan ges några allmänna råd för dig som går ut på vinterfjället. Mer information kan du hämta på fjällsäkerhetsrådets webbplats

Sex huvudråd

  • Välj rätt utrustning
  • Meddela färdväg och beräknad återkomst
  • Anpassa fjällturen efter fjällvädret
  • Följ markerade leder
  • Ta med karta och kompass
  • Rådfråga erfarna människor.

Ge dig inte ut på egen hand

Vi vill gärna tillägga att du inte ska åka ensam om du är det minsta osäker om vägen eller vädret. Ta inte heller för givet att du har mobiltäckning i hela området och tänk på att mobilens batteri kan ta slut (särskilt i kyla). Därför är karta och kompass goda kamrater på fjället.

Lavinfara

Beakta lavinfaran. Krysslederna är dragna så att de ska vara säkra för laviner. Men så snart du rör dig utanför dem måste du ha kunskap om lavinriskerna. På lavinprognoser hittar du uppdaterade lavinproblem och du ser tydligt vilken typ av lavinfara som kan förekomma dit du ska. Beger du dig ut i lavinterräng, se till att ha rätt utrusning med dig. Exempel är tranciever och spade.

Väder och vind

Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till vindens riktning och styrka. Vinden är starkare på kalfjället än längre ned och dess kyleffekt är stor, särskilt vid låga temperaturer. Turer uppe på fjället i mer än obetydlig motvind bör undvikas.
Dessa regler är särskilt viktiga att beakta vid de tre toppbestigningar som ingår i fjällskidturerna, Storvigeln, Rödfjället och Ånnfjället, där du är mer utsatt för vädrets makter. För Storvigeln och Rödfjället är också sista etappen oledad, vilket ställer krav på din orienteringsförmåga.
Vid alla turer på fjället i detta område bör du ha med dig Calazos karta Funäsfjällen 1:50 000, där en sida är vinterkarta med skid- och skoterleder och utsatta. Dessutom finns appen Spår och leder Funäsfjällen samt Fjällkartan som hjälper dig att navigera.

Fjällskidor

För turer på fjället rekommenderas fjällskidor med stålkanter, fjällstavar med kringlor och rejäla turpjäxor. Det ökar din framkomlighet och säkerhet i isiga backar, i lössnö och på skare. Vid åkning på i skogen ska du självklart också ha bra utrustning också. Men där är du inte utsatt för vädrets makter lika mycket som uppe på fjället.

Senast uppdaterad: 2023-06-26

Du kanske gillar det här?

Bläddra