Funäsfjällens kunskapsbank / Hyr stuga i fjällen med hund

Hyr stuga i fjällen med hund

5 minuter att läsa

Kvinna myser med sin hund i en fjällstuga

Foto: Linus Zetterlund

Välj djurtillåtet boende

I Funäsfjällen finns många bra boendealternativ som är djurtillåtna, utöver stugor och lägenheter finns många rum på våra hotell och vandrarhem. Och det är väldigt viktigt att du säkerställer att du bokar ett djurtillåtet boende.

Upplev tillsammans

Vad ska man tänka på när man ska ta med hunden på fjällsemester?

Att vistas i fjällen tillsammans med hund är en fantastisk upplevelse. Det ger både dig och din bästa vän förutsättningarna för en aktiv och rolig semester tillsammans. Här har vi samlat kunskapen som gör det lättare och mer njutningsfullt att upptäcka fjällen tillsammans.

Hund blinkar in i kameran i ett vinderlandskap
Foto: Sara Gärdegård

Tips till dig som ska spendera din semester med din hund i fjällen

Hur långt orkar ni röra er?

Anpassa turen för både dig och din hund. Ingen tycker det är roligt med för långa turer. Börja på en nivå där du tror att ni båda njuter och orkar. Kolla gärna in våra vandringsleder, längdspår och våra fjällturer. Välj en tur utifrån beskrivningarna.

 

Planerar ni en tur in i Norge?

Funäsfjällen ligger alldeles invid norska gränsen. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med hund över gränsen. Hunden måste ha ett pass och vara avmaskad hos veterinär innan.

 

Koppeltvång

I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden bör alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen så se alltid till att ha hunden kopplad. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.

Utrustning

Även om ni bara ska vara ute under dagen så kan det vara bra att se över utrustning inför turen. Har din hund sköra tassar? Fjället kan vara tufft för sköra tassar, snön kan vara hårt och vass vilket tassarna kanske inte är vana vid. Det kan även fastna snö och bildas is på tassarna vilket kan upplevas väldigt obehagligt och då är tasskydd den absolut bästa räddningen. Tasskydd finns att köpa på välsorterade sportbutiker i Funäsfjällen. Halsband eller sele? Det beror helt på vad din hund är van vid och om den drar eller ej, det ska vara smidigt och snällt mot halsen (inget stryp-eller halvstryp). Ett täcke till hunden kan vara bra att ha med, man blir lätt kall av att pausa och väderomslag kan komma plötsligt i fjällen.

 

Energi och vatten

Vintertid kan det vara svårt att hitta vatten till fjälls så ta gärna med en ihopfällbar mat/vattenskål och extra vatten. Sommartid finns det gott om vattendrag i fjällen där hunden kan dricka och svalka sig längs vägen. Det gör att man inte behöver bära med så mycket vatten på turen. Detta beror på vilken tur ni väljer, så kolla alltid kartan och planera turen så ni vet att det finns vattendrag längs leden. Även om hunden ätit innan ni gett er av så kan det vara bra att tänka på att energiförbrukningen kan se helt annorlunda ut under en fjälltur. Hunden äter med största sannolikhet betydligt mer under, vilket inte är konstigt med tanke på att de rör sig nästan hela dagen. Tänk även på att ni är på semester så lite extra gott i fickorna är ni båda värda!

 

I Funäsfjällen är även hundar välkomna i alla våra längdspår! 

Läs mer hund i fjällen

Läs mer nedan om fler tips om du planerar att ta med din hund till Funäsfjällen.

Senast uppdaterad: 2024-02-05

Kanske gillar du det här?

Bläddra