Kvinna åker plockar upp sina skidor i vintermiljö

Styggvär’s rutter för Funäsfjällstriangeln

Blåser det storm på högfjället? Då bör du inte vara uppe på fjällplatåer eftersom du är så utsatt. Ibland har man helt enkelt inte vädergudarna med dig. Turligt nog har vi många vindskyddade alternativa rutter och andra alternativ som du kan ta för att ta dig till nattens bokade boende.

Foto: Emrik Jansson

Funäsfjällstriangeln / Styggvär’s rutter för Funäsfjällstriangeln

Alternativ vid dåligt väder

För dig som planerar att resa från Bruksvallarna till Fjällnäs, eller från Fjällnäs till Funäsdalen, är det viktigt att ta hänsyn till väderförhållandena. Rutten Funäsdalen-Bruksvallarna är redan vindskyddad då den till största delen går genom granskogen, vilket är ett bra alternativ under dagar när vinden är extra intensiv. Du kan alltid ta Skidbussen mellan byarna som är ett bekvämt alternativ. Särskilt om vädret är dåligt eller andra omständigheter som gör att du inte vill ge dig ut på spåren. Det är dessutom kostnadsfritt att åka skidbuss vid uppvisande av ett giltigt spårkort.

Bruksvallarna - Fjällnäs

Om du planerar att skida från Bruksvallarna till Fjällnäs och det blåser på fjället bör du välja ett annat alternativ. I sådana fall kan du antingen ta skidbussen till ditt boende, vilket ingår när du köper ett spårkort. Alternativt kan du välja att skida genom dalgången ända fram till Fjällnäs. Det blir en längre tur, men samtidigt mer skyddad mot väder och vind. Du kan också välja att skida en bit av sträckningen för att sedan ta skidbussen den sista biten.

Turbeskrivning

Om du startar din tur i Funäsdalen följer du samma sträcka tillbaka. När du når Raststugan där Vivallsleden och Bergsleden möts, fortsätter du uppåt på Vivallsleden längs gamla gårdar och majestätiska granar tills du når Hållan. Där ansluter du till Tänndalsleden, som tar dig hela vägen fram till Fjällnäs Resort. Turen är över 40 km med några utmanande stigningar.

Längdspår som du följer från Bruksvallarna till Fjällnäs

Fjällnäs - Skravruet - Funäsdalen

För sträckan från Fjällnäs till Skarvruet eller hela vägen till Funäsdalen kan du skida på våra längdspår genom dalgången. Här ger fjällbjörkarna och de omliggande topparna ett effektivt skydd mot väder och vind.

Turbeskrivning

Följ spåret Tänndalsleden hela vägen ner till Funäsdalen. Denna tur sträcker sig över 24,5 km och tar dig förbi Tänndalens Alpina skidanläggning, där du kan pausa för lunch eller en uppfriskande kopp kaffe. lägg märke till förändringarna i omgivningen och naturen, från vackra fjällbjörkar till magisk granskog. Denna tur betraktas som relativt enkel, utan större stigningar och med en lättåkt terräng. När du närmar dig Hållan väntar njutförsåkning ner mot byn, vilket utgör en magisk upplevelse!

Längdspår som du följer från Fjällnäs till Skarvruet och/eller Funäsdalen

Upptäck mer

Är leden öppen?

I appen "Spår och leder i Funäsfjällen" hittar du aktuell status på alla våra spår och leder. När den senast blev preparerad eller om leden är öppen.

Läs mer

Fjällpass Längd

Köp spårkort, eller som vi kallar det - Fjällpass Längd.

Köp Fjällpass Längd
Senast uppdaterad: 2024-04-19

Upptäck Funäsfjällen på längdskidor

Se våra längdspår, skiduthyrare, hitta närmaste våffelstuga och rastplats.

Map