Se & göra / Åk längdskidor med barn

Åk längdskidor med barn

Upptäck längdskidåkarglädjen tillsammans! Här finns det många möjligheter för längdskidåkning med barn: det både kortare barnspår med teman och lätta, platta spår att utforska tillsammans med barnen.

Familj är ute och åker längdskidor med sina barn
Barn åker längdskidåkning på en sjö
Familj är ute och åker längdskidor med sina barn
Barn åker längdskidåkning på en sjö

Funäsfjällens barnspår

Längdskidåkning med barn är en rolig aktivitet! I de flesta av byarna hittar du Funäsfjällens barnspår, enkla och korta spår med sagoberättelser inspirerade av områdets maskotar. Här kan ni stanna och läsa, få ett tekniktips eller två och fortsätta på en inspirerande tur. Perfekta spår för att odla längdglädjen med andra ord. Här finns också många platta spår och kortare turer att välja bland.

Tipsen för härligare längdturer med barnen

Här har vi samlat våra bästa tips som gör varje tur med barnen till en glädjens tur! (Hoppas vi.)

Underbart är ofta kort

Att börja med kortare turer tillsammans är ofta lyckat. Här finns det tid att lära sig och börja längta efter mer. Vill ni ta er längre? Dela upp turen i delmål och ha en plan B om energin tryter.

 

Låt det handla om upplevelsen

Vissa barn älskar att lära sig nya saker, andra tycker att det är lite läskigt. Genom att fokusera på naturen, eller på utfyktsmålet så blir längdskidåkningen ett medel för att ta sig dit.

 

Förbered er på att trilla lite

Man trillar när man är övar sig på att åka längd. Det gör man. Ibland blir man ledsen. ibland går det jättebra.

 

Håll energin uppe

Fika, fika, fika. Man kan inte fika förmycket.Lek härmapa

“Barn tittar på vad du gör, inte vad du säger”. Detta är lika sant i längdspåret som hemma. Lek härmapa eller följa John och visa hur man gör, så brukar barn ha det lätt att anamma “tekniken”.

 

Ta genvägen

Snövesslan är superrolig. Ta med längdskidorna och skida lite innan våffelpausen, skida lite efter våffelpausen och ta vesslan ner igen. Du kommer definitivt att få frågan “kan vi inte åka längdskidor igen nästa år?” efter en sådan tur!

 

Det ska vara kul

Kanske det viktigaste. Visst är det en bra aktivitet, bra träning, men för att odla längdglädje, så behöver det börja med längdglädje. Då växer den och blir till en livslång kärlek.

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Kanske gillar du också det här?

Bläddra

Map