Se & göra / Storslagen längdskidåkning

Storslagen längdskidåkning

Längdskidåkning i fjällen är en storslagen upplevelse för både nybörjare och proffs. Här i Funäsfjällen börjar spåren utanför dörren och sträcker sig över fjälltoppar, genom byarna, längs frusna sjöar, vattendrag, förbi våffelstugor, vindskydd och tillbaka igen.

Kvinna åker längdskidåkning på fjället

Foto: Göran Edström

Man åker längdskidor på fjället

Foto: Emeli Nilsson

Kvinna åker längdskidåkning på fjället

Foto: Göran Edström

Klassisk längdskidåkning och skejt

Här prepareras över 300 kilometer sammanhängande längdspår med både räls för klassisk diagonalåkning och en generös skejtbredd för dig som vill åka i fri stil. Så det är bara att ge dig ut och njuta.

Längdskidåkning: fjällnjut för alla

Längdskidåkning är en fantastisk aktivitet för både kropp och själ, oavsett vilken nivå du ligger på och vilken känsla du vill åt. Vi har både korta och platta spår för mysåkning och långa vindlande fjällspår som låter hjärtat jobba när du tar dig upp på högfjället. Vill du ha allt i ett? Det har vi också. Det finns till och med något för dig som bara vill ha nedförsbackar: lyxiga genvägar med hjälp av vessla eller lift.

Bästa tiden för längdskidåkning?

I Funäsfjällen är det längdsäsong från oktober  till maj. Tiden och årstiden ger dig helt olika upplevelser i längdspåren. Från försäsongen, till den bitande midvinterkylan med sitt magiska ljus och knarrande snö, och vidare tilll vårvinterns oändliga dagar och åkning i t-shirt. Den bästa tiden är helt enkelt när du har tid.

Fjällpass Längd

Köp spårkort, eller som vi kallar det - Fjällpass Längd.

Köp Fjällpass Längd

Är leden öppen?

I appen "Spår och leder i Funäsfjällen" hittar du aktuell status på alla våra spår och leder. När den senast blev preparerad eller om leden är öppen.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Hur köper jag spårkort?

Hur lång är längdsäsongen i Funäsfjällen?

Hur ser jag när spåren har preparerats?

När är det längdpremiär?

Vad kostar ett spårkort?

Får man åka med hund på längdspåren?

Var hittar jag spårkarta?

Tipsen för härligare längdåknng

Väder, vind och ork är viktiga att tänka på innan du ger dig ut i längdspåren. Då blir det en mycket härligare tur på alla sätt! Vi har därför samlat våra tankar och knep för dig att sno rakt av.

Packa för alla väder.Fjällväder är fantastiskt, och fantastiskt lynnigt. Grådagar kan spricka upp i det vackraste av solsken och isvinden kan vänta runt nästa krön. Så packa för alla väder, nästan oavsett vad väderleksrapporten säger.

 

Ull närmast kroppen – från topp till tå är det bästa. Ull håller dig nämligen varm och go även om du är svettig. Syntet fungerar också.

 

Vindjackan är din bästa vän.Bara att veta att den finns där med dig gör dig trygg. Den bör verkligen alltid finnas med. Vinden och vindens kylande effekt är nämligen hemsk. På långturer är en vindsäck också ett bra tillskott till packningen.

Orka ta med energi och vätska.
Det lönar sig nästan alltid. Törsten smyger sig på oavsett fart och längd. Och ett snacks piggar alltid upp. Av erfarenhet vet vi också att fikasuget ökar på fjällturer. Det är därför rastplatser och våffelstugor ligger så finurligt utplacerade runt om i hela Funäsfjällen.

 

Solen skiner alltid
– även om molnen tillfälligt täcker den. Så solskyddsfaktor är bra att ha med och på. Likaså är det en god idé att packa med solglasögonen.

Vi kan ju gå in på fler detaljer som att extrahandskar kan göra dig lycklig, ge valla-råd för bättre glid, tekniktips som gör det ännu roligare lättare och mycket mer. Men har du med dig råden ovanför så kommer du långt: så långt du vill eller för all del så kort du vill beroende på spår och lust.

Senast uppdaterad: 2024-02-22

Du kanske också gillar det här?

Bläddra

En större längdupplevelse

Här i Funäsfjällen börjar spåren utanför dörren och sträcker sig över fjälltoppar, genom byarna, längs frusna sjöar, vattendrag, förbi våffelstugor, vindskydd och tillbaka igen.

Map