Se & göra / Klättra Via Ferrata

Klättra Via Ferrata

Via Ferrata: klättring med vajer är roligt och lite läskigt på samma gång. I Funäsdalen ligger Funäsfjällens Via Ferrata led, när du når toppen befinner du dig 1000 meter över havet. Roligt, svindlande, vindlande, säkert och kittlig i magen: en upplevelse som passar alla.

Två personer klättrar vi ferrata på funäsdalsberget
Kvinna klättrar via ferrata i Funäsfjällen
Två personer klättrar vi ferrata på funäsdalsberget
Kvinna klättrar via ferrata i Funäsfjällen

Via Ferrata i Funäsdalen

Mitt i byn sträcker sig Funäsdalsberget nära 1000 meter över havet med 300 höjdmeter från byfoten. En kort vandring från bykärnan börjar klättringen och den första vajer-etappen. Leden tar dig sedan upp via berget genom olika etapper innan du slutligen når toppen och kan antingen vandra ner, eller om du har spagettiben – ta Gondolen ner till foten av berget igen. Tänk i så fall på att lösa biljett innan du börjar bestigningen mot toppen.

 

Sommaren 2023 inventerades leden av frivilliga klättrare och man beslutade att stänga den övre delen av leden i väntan på restaurering.

Säker klättring för alla

Via Ferrata-leden i Funäsdalen är uppförd med frivilliga medel som en rekreationsled. Rekommenderat är att du klättrar Via Ferrata med både sele, karbinhakar och hjälm. Från selen har du två fästpunkter – karbinhakar som du fäster i en rejäl stålvajer. Denna är förankrad i berget med olika bergsöglor. Du väljer själv hur utmanande du vill att leden ska vara. Känns en etapp för utmanande eller läskig har man byggt enklare vandringsleder som gör att du kan hoppa över en etapp eller flera. Utrustning kan hyras på plats i Funäsdalen.

 

Eftersom leden är en rekreationsled är den att betrakta likt sportklättring på klippor, där du som utövare behöver se till att du vidtagit rätt säkerhetsåtgärder vid klättring  (exempelvis är rätt utrustad och har rätt kunskap).

 

Vanliga frågor om Via Ferrata

Hur gammal bör man vara för att klättra Via Ferrata?

Vad gör jag om det blir för läskigt?

Vilken utrustning behövs för Via Ferrata?

Hyr utrustning eller boka guide hos våra medlemmar

Område

Filtrera

Rensa filter

Du ser 4 av 4

Senast uppdaterad: 2024-04-23

Du kanske också gillar det här?

Bläddra

En större klättrerupplevelse

En större klättrerupplevelse

Map