Man fiskar vid en rinnande å

Inspiration / Guldvatten

15 minuter att läsa

Guldvatten

15 minuter att läsa

Det är vatten som vi filat och putsat på för att de ska vara lättillgängliga, lättsamma att gå vid, informativa och några av dem har vi även anpassat för de med funktionshinder. Alla Guldvatten är skyltade och ligger nära parkering. Att de därtill är riktigt bra fiskevatten gör inte saken sämre!

Funäsdalssjön

Pärlan mitt i byn där det varje år tas öringar över tre kilo! Sjön når du endera vid Risnäset, där det finns en brygga att ta sig ut på. Du kan också åka ned vägen mitt emot Ljusnedalsvägskälet, här finns både eldplats och handikappanpassad toa. Eller så sätter du dig i kvällningen och ser solen sänka sig över byn från södra sidan sjön. Ta av vägen mot Söromsjön och kör ca 1,5 km så finns bord och bänkar där det är perfekt att slänga ut ett kastmete, ta en kaffetår och bara invänta hugget!  Kroka på en liten öringfärgad Rapalawobbler i änden och storöringen är inte långt borta.

Tänndalssjön

Tänndalssjön är sedan gammalt ett erkänt storöringvatten. 1985 togs här en öring på 11,7 kg (!) och det har tagits flera bumlingar sedan dess. Men sjön hyser inte bara ett fint öringbestånd utan här finns också både harr och röding. På Bybua 0684 – 22301 kan du hyra båt om du önskar det och nedanför f.d Kjåsken ligger en fin, anlagd pir att ta sig ut för de som sitter i rullstol.

Tevsjön, Ljusnedal

Ett perfekt utflyktsmål med områdets schysstaste ställen för att grilla den perfekta korven! Här simmar både öring, röding, harr och gädda runt så chanserna till hugg är goda. Prova fiska i gräskanterna eller kring stenarna vid sjöns norra/östra del. Här finns även en båt som går fint att hyra vilket görs genom butik Fiskedraget Funäsdalen 0684-29100. En mycket trevlig tjärn med framförallt öring som gärna går och norpar sländor under sommarens varma dagar. Ofta går öringarna längre ut i tjärnen under dagen för att mot kvällen söka sig närmare land. Grilla en korv, koka lite kaffe och vänta in dem.

Östra Lossentjärn

En mycket trevlig tjärn med framförallt öring som gärna går och norpar sländor under sommarens varma dagar. Ofta går öringarna längre ut i tjärnen under dagen för att mot kvällen söka sig närmare land. Grilla en korv, koka lite kaffe och vänta in dem.

Rörtjärn

Bra rödingvatten brukar innebära långa vandringar långt uppe på fjället, inte här. Här kan du parkera precis intill tjärnen och påbörja fisket direkt. Dessutom finns ett fint vindskydd med eldstad. Tänk på att trots tjärnens ringa storlek så är den ganska djup, så fiska därefter för att öka dina chanser! Man har även inplanterat regnbåge i sjön.

Messmörtjärn

Aldrig har fjällfiske vart mer lättillgängligt! Ta bilen upp längs Mittåkläppsvägen och parkera alldeles vid tjärnen. Vid rastkojan finns också en pir med anslutande kastbrygga som fungerar prima att ta sig ut på med rullstol. Bara att rulla ut, kasta ut och njut! OBS: End. fiskepasset dygnskort giltigt.

Måns-Erstjärn

Längs Mittådalsvägen finns ett perfekt vatten för en familjetur. Lagom långt att gå, ca 1 km, med en fin rastkojan längs tjärnens östra kant, här finns också en kastbrygga. Vänta in öringarna med flugspöet i hand medan barnen metar från bryggan med tårna ner i det klara fjällvattnet. En pärla!

Mittån, Messlingen

Starta vid Kapprubron, gå sedan nedströms en bit och fiska dig tillbaka uppströms, då har du störst chans. Det här är ett litet vatten där öringarna ofta står nära land så fiska med försiktighet för att inte skrämmer dem. Det här är flugfiskarens förstahandsval med det går även fint att fiska med små spinnare, 6-8 grams kopparfärgad Vibrax eller med ett litet skeddrag (Möreungen rekommenderas)

Tännån, Tännäs

Mitt emot Fiskecentret i Tännäs går en väg ner till Tännån. Här finns ett fint vindskydd som går bra att ha som utgångspunkt. Fiska dig sedan sträckan nedströms vindskyddet och bron. Rikta in dina kast bakom de stora stenarna som ligger i ån, där står storharren!

Ormaborrtjärn

Vild och vacker men ändå lättillgänglig ligger Ormabborrtjärn i Rogens naturreservat. Tjärnen ligger belägen utmed vägen mot Kärringsjövallen och du väljer själv om du vill fiska precis vid bilen eller gör en strapats runt tjärnen. Fint som snus är det oavsett och här finns gott om abborre så för dig som vill kombinera Rogenområdets säregna natur med grymt abborfiske är ett besök hit ett måste!

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Kanske gillar du också det här?

Bläddra