Funäsfjällens kunskapsbank / Höstfiskeförbud i Funäsfjällen

Höstfiskeförbud i Funäsfjällen

Att fiska är livet. För att det ska fortsätta vara livet, behöver vi värna extra om djurlivet under vattenytan. Att fiska hållbart är att se till att det finns tid för återväxt, både genom minimimått och fångsfönster – samt fiskeförbud i lektider.

5 minuter att läsa

Flugfiskare i Ljusnan innan höstfiskeförbudet inträder

Fiskeförbud under lektider

Under hösten är det öringen och rödingen som leker. Därför är det, från första september till sista oktober, fiskeförbud efter öring och röding i strömmande vatten samt i sjöar eller sel inom ett avstånd av 200 meter från dess utlopp. Med ett undantag från Tännån i Tännäs där förbudet startar redan den 1 augusti. Men fiskesäsongen är inte slut för det. Vissa sjöar ”håller öppet” även nu under hösten. Vi har samlat allt om höstens fiskeförbud OCH öppna fiskevatten här!

Messlingen

Messlingsjön erbjuder fint fiske hela hösten. I sjön finns grov öring som kan vara något svårfångad, men är en härlig utmaning! Mindre öring finns det gott om. Likaså abborre och vikter upp till 1 kg är inte ovanliga. Röding finns över hela sjön. Totalt fiskeförbud råder i alla strömmande vatten samt tjänar mellan 1 sept- 1 dec.

Ljusnedal

I Ljusnan råder fiskeförbud mellan 1/9 till 31/10. Men både Lossen och Ljusnedalssjön erbjuder trevligt fiske där du kan få upp både sik, abborre, gädda, lake och harr. Tänk på att det råder trollingförbud från 30/9 fram till isläggningen.

Tänndalen/ Östersjön

Delar av Tännån är öppna för fiske: från väster om Tänndalssjön till första bron är det ok att fiska. Kontrollera på karta om du är osäker var förbudet gäller. Östersjön och Tänndalssjön är öppna för höstfiske. Även Malmagen kan du få fiska i om du köper fiskekort på Göransgården.

Bruksvallarna & Funäsdalen

I Ljusnan & Mittån råder totalt fiskeförbud mellan 1/9 och 31/10.
Fiskeförbud råder i Funån mellan 1/9 och 31/10. Andra vatten såsom Funäsdalssjön är tillgängliga för höstfiske.

Tännäs, höstfiskeförbud och vårfiskeförbud

I Tännäs trivs både öring, röding och inte minst Tännäsharren. Det gör att Tännäs också har ett vårfiskeförbud. Nedan hittar du info om höstfiskeförbudet och lite längre ner info om vårfiskeförbudet och var det gäller.

I Lossen och Tännån gäller höstfiskeförbud från kraftledningen över Tännån nedanför länsväg 311, 200 meter nedströms riksväg 84 from 1/8 till isläggning. Från 1/9  till 31/10 är fiske efter öring i strömmande vatten och inom ett avstånd av 200 meter från dess in och utlopp är förbjudet. I Övre Mysklan uppströms bron och till gränsen vid fiskebäcken gäller endast flugfiske med flugspö och giltigt flugfiskekort. Nedströms bron ingår i allmänna fiskekortet.

Under våren är det harrens lektid,  därför ”stänger” vissa vatten mellan 20/4-10/6. Det råder fiskeförbud inom ett avstånd av 200 meter från till och frånflöderna till Övre Fjetsjön, Östra och Västra Vattnan, Östra och Västra Abborrvikarna och Lilla Tandsjön

Statlig mark och renbetesområde

Ruvhten Sijte

Fiskeförbud 1/9 – 31/12 i Bredån.
Förbud 16/9 – 31/10 i allt vatten.

Mittådalen

Förbud från 1/9 – 1/12 Mittån, Biskopssjön, Biskopsån, Kloppanån, Ån från västra Helagssjön, Hästskotjärnarna, Stainekentjånne och tjärnen vid h 890. Samt ån ned till renbetesfjällsgränsen. Förbud 16/9 – 31/10 i allt vatten.

Senast uppdaterad: 2023-09-11

Kanske gillar du också det här?

Bläddra