Funäsfjällens kunskapsbank / Funäsfjällens fiskevårdsområden

Funäsfjällens fiskevårdsområden

Vår natur är ett känsligt ekosystem. För att skydda våra sjöar och vattendrag så finns det regler och riktlinjer för fisket här som du följer för att bibehålla det ekosystemet. Förutom det så investerar våra fiskevårdsföreningar tid och resurser för att bevara fisket så fantastiskt som det är. Tillsammans vårdar vi våra fiskevatten.

5 minuter att läsa

Person som fiskar i Tännån

Foto: Roger Borgelid

Tännäs-Funäsdalens FVO -Fiskevårdsområde

Tännäs fvo och Funäsdalens fvo är numera en gemensam förening som bär namnet Tännäs-Funäsdalens fvo. Sammanslagningen gör det möjligt för dig att fiska i 70 varierande och unika sportfiskevatten. Fiska från land eller hyr en båt i något av områdets 10 valbara båtuthyrningsvatten. Information om området finner du hos Tännäs Fiskecentrum, utgångspunkten för den fiskeintresserade som söker information, utrustning och aktiviteter.

Bruksvallarnas KFT – Kortfiskeområde

Här kan du fiska i en storslagen miljö, från högalpint kalfjäll ner till fjällnära skog. Området erbjuder ett varierat fiske, och de huvudsakliga fiskarterna är öring och röding. Det mest utmärkande vattnet är älven Ljusnan, som ståtligt ringlar sig ner efter dalgången. En unik del med Bruksvallarnas sträcka i Ljusnan är att älven inte är påverkad av flottning, eller av industriell aktivitet. Här finns istället ett naturligt och bra bestånd med öring. Ett tips är att fiska från Ramundberget och nedströms, där är vattnet väldigt lättillgängligt.

Person som går med ett fiskespö längs en rinnande å

Tänndalssjöns & Östersjöns FVO - Fiskevårdsområde

Tändalssjön och Östersjön är två av Funäsfjällens mest omtalade pimpelfiskevatten. I vattnen finns öring, röding, harr och lake. Arterna förekommer naturligt i sjöarna och de vilda stammarna reproducerar sig bra i området. Plantering av öring och röding görs ibland för att kompensera ett högt fisketryck. Området är också mycket populärt under sommaren och hösten. Hyr en båt i någon av sjöarna, gå efter land och spinnfiska, eller smyg efter storöringen i Tännån med torrfluga. Om du vill få bra tips och information, kontakta fiskeguiden Elias Nygren 076-314 96 25.

Ljusnedal KFO – kortfiskeområde

Ljusnedal har många familjevänliga fiskevatten som passar alla som inte vill eller kan gå längre sträckor. Ta bilen direkt till vattnet och börja fiska! I Häckelsjön, Rörtjärn och Östra Lossentjärn finns vindskydd utrustade med ved, som du kan elda med. Tänk på brandfaran, släck alltid elden innan du lämnar platsen! I Tevsjön och Ljusnedalssjön finns båtuthyrning. Ljusnedalssjön är ett bra abborrvatten, men glöm inte tafsen, det finns det nämligen mycket hungriga gäddor.

Messlingens FVO – Fiskevårdsområde

Messlingen erbjuder fjällnära fiske med tillgång till strömmande vatten, fjälltjärnar och sjöfiske i Messlingesjön som ligger väldigt vackert mitt i byn. Båtar finns att hyra i Messlingesjön där långdrag är en utmärkt fiskemetod. Är du flugfiskare får du inte missa området kring Mittåns inlopp i västra änden på sjön där det bjuds på riktigt bra flugfiske. Flera fina vindskydd finns utefter både Stadsån och natursköna Mittån.

Senast uppdaterad: 2023-08-11

Kanske gillar du också det här?

Bläddra