Norrsken i Tänndalen

Inspiration / Norrsken i Funäsfjällen

5 minuter att läsa

Norrsken i Funäsfjällen

5 minuter att läsa

Att se norrskenet dansa på natthimlen är så nära magi man kan komma. Naturens energi bli till fyrverkeri och du får en show för livet.

Vad är Norrsken?

Norrsken eller Aurora Borelis kommer faktiskt från solen. När solen får utbrott, kastar den ut solvindar – partiklar, som sedan träffar först jordens magnetfält. Det är därför norrskenet syns bäst norröver då partiklarna söker sig mot våra poler. Sedan när partiklarna träffar jordens atmosfär så sker magin. Rörelseenergin blir till ljus i vår jonosfär, ungefär 100 km ovanför oss. 

Beroende på hur mycket partiklar som träffar atmosfären blir norrskenet olika starkt, och kan ses som allt från en svag ljusslöja till ett intensivt grönt dansande. Och genom en lins kan du även se röda och lila skiftningar som inte är synliga för ögat.

När är bästa tiden för att skåda norrsken?

Från september till mars är bästa tiden, när natten är som mörkast. När det är molnfritt och du befinner dig på en plats norröver, bortom ljusföroreningar. Då kan du ha tur och se norrsken. För solens utbrott varierar både i tid och intensitet, så det finns ingen garanti att se norrsken i Funäsfjällen, även om vi har ganska många molnfria norrskensnätter varje år. För det kräver just att det är molnfritt.

Hur gör jag för att ta reda på om det är norrsken?

Det finns många appar som visar norrskensprognoser, bland annat My Aurora Borealis. Även Facebookgruppen Norrsken är att rekomendera. Där lägger de ofta upp när det är norrsken på gång och följer utvecklingen – om det “exploderar” eller bara blir lite mysljus.

Tre platser i Funäsfjällen att spana på norrsken i från

Egentligen är allt som behövs en plats med utsikt över norr, där det är mörkt och fritt från ljusföroreningar. Vilket är nästan överallt här - förutom just i mitten av byarna, men här är tre platser vi rekommenderar:

Fjällparkeringen i Tänndalen

Packa fika, och ta bilen till norrskensspaningen!

 

Från ett skidspår

För dig som vill blanda nattlig skidåkning och norrsken är det bara att packa pannlampa och ge dig ut på skidtur. T ex är Fjällnässpåren magiska!Från ett skoterspår

När de pingar till i telefonen att norrsken är påväg: Packa renfällar eller sittunderlag, ge dig upp på någon av fjälltopparna och slå av skotern. Sedan väntar ett skådespel utöver det vanliga.Senast uppdaterad: 2023-06-27

Kanske gillar du också det här?

Bläddra