Foto: Sara Gärdegård

Inspiration / Plocka kantareller i fjällen

7 minuter att läsa

Plocka kantareller i fjällen

7 minuter att läsa

Drömmer du om att fylla ryggsäcken eller korgen med kantareller på vandringen? Med rätt kunskap och lite tålamod kan du fynda i hela Funäsfjällen.

Här hittar du kantarellerna

I augusti-september är det kantarellsäsong i Funäsfjällen, när sommarvärmen och sommarregnen skapat de bästa förutsättningarna. Här trivs kantarellerna ofta i fjällbjörkarnas sydsluttniungar – där just solens gyllene strålar nått längst. Proffsen säger att du ska upp på ungefär 800 meter över havet med din korg för att få jackpot.

Även om de lyser gula bland löven gömmer di sig gärna i just gulnande gräs.

Kantareller gömmer sig bland löv

Kantareller är blyga fjällsvampar

Medan sopparna lyser längs lederna och ståtligt visar upp sig så gömmer sig kantarellerna gärna i högt gräs, bland löv och under buskar. Har du tur skymtar du de gyllene hattarna när du strosar fram, men ofta behöver du som smyga fram och böja undan gräs och grenar för att få syn på dem. Det finns också en klar fördel att just smyga fram hukad – du blir mindre synlig för konkurrerande kantarell-jägare.

När du hittat kantareller

Finns det en så finns det ofta fler. Det är både sen gammalt och faktiskt så att den stora underjordiska delen av svampen, mycelet, gärna sätter sina fruktkroppar (kantarellerna) i klungor. Så kolla runt den första kantarellen och du lär hitta många fler! Därför kan du gott lämna de minsta kantarellerna på tillväxt. Du vet de där som knappt fått en hatt. Det är god kantarell-sed.

Hittar du inga kantareller?

Här är våra bästa tips för att få njuta av det gyllene guldet.

Ge dig ut igen

Ibland går man bet på guldet. Kanske är det för att någon annan hunnit före, att man missat svamparna med någon meter eller bara att det just där inte var gynnsamma förhållanden. Men kika på kartan, kolla runt 800 meter och spana på fjällbjörkskogens sydsluttningar. Turen kommer.

 

Köp med dig hem eller njut på restaurang

De luttrade kantarell-jägarna säljer vidare en del av sin fångst till både butiker och restauranger här i Funäsfjällen. Jillie ren och vilt och Bruksvallarnas Rökeri brukar ha frysta till försäljning och på restaurangerna kan du njuta av rätter där skogens guld är stjärnan. En liten tröst för dig som längtar efter den fantastiska smaken.

Bli kompis med en kantarellälskande local

Du kanske inte får följa med till de allra hemligaste ställena, men du kommer med största sannolikhet få följa med till riktigt bra ställen. Och få en massa kunskap på vägen. Ett par lånade kantarell-glasögon helt enkelt.

 

Bli en local

Flytta hit, eller kom hit riktigt ofta. Ibland gäller det bara att vänja ögonen, vara ute mycket och lära sig fjällen. Är du ute mycket under kantarellmånaderna KOMMER du att snubbla över jackpoten tillslut. Ta med dig en termos och njut!

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Kanske gillar du också det här?

Bläddra