Man flugfiskar en sommarkväll i Funäsfjällen

Inspiration / Välkommen till det heliga landet

5 minuter att läsa

Välkommen till det heliga landet

5 minuter att läsa

Många letar efter öringeldoradot, abbormeckat eller rödingparadiset hela livet. En som vet var de finns är Greger Lindström – fiskefrälst expert och ordförande i Funäsdalens fiskevårdsområde.

Är fiskeställen hemliga?

-Man kan tro att det skulle vara hemligt. Att ens fiskeställen skulle vara heliga. Till viss del kanske det är sant, men här i Funäsfjällen är fisket så pass bra och varierat att jag faktiskt inte längre har hemliga ställen. En av mina favoritplatser är uppe på högfjället: Svansjön. Men var jag fiskar beror ofta på vad jag är sugen på för stunden och hur vädret är, berättar Greger.

Fiska är livet

Greger har fiskat hela livet. En av de första bilderna som finns på honom är när han sitter på sin pappas axlar på väg ut på fisketur. Idag, 53 år senare är han en fiskefrälst expert här i Funäsfjällen och det finns ingenstans där han älskar att fiska mer.
– Variationen som finns här har jag inte hittat någon annan stans. Både i naturen och vattnen, men också med fisken. Varje sort här utmanar en på olika sätt. I vattnen hittar du bland annat öring, fjällröding, harr och aborre.

Man går med fiskespö längs en fjällsjö en sommarkväll

– Jag brukar ofta fiska i Tännäs, där är de särskilt kända för sin Storaborre och Tännsäharren™. Tännäsharren™ i sig är så känd att den skulle kunna vara ett eget varumärke, berättar Greger glatt

Man flugfiskar en sommarkväll i Tännån
Man flugfiskar i Ljusnan

Glittrande lycka

Alla fångster har sin charm, men vissa ögonblick är större än andra. Den 21 december 1989 höll han en blankögd skönhet i sina händer. 4 kilo och 54 gram. Det krävdes tre personer innan hon var ute. En glänsande pimpelöring.
– Det var mitt livs fisk och utan de två andra hade det aldrig gått, en stod bakom och en sträckte ner händerna för att lirka ut henne ur hålet. En stor glittrande skönhet jag aldrig glömmer, berättar han. – Jag önskar att alla någon gång ska få uppleva den fiskelyckan.

I Funäsfjällen är fiskesäsongen lång. På försommaren berättar Greger att det är extra magiskt.
– I dalgångarna smyger sig sommaren på. Insekterna vaknar och du kan fiska på öppna vatten, men får du lust kan du fortfarande pimpelfiska på högfjället!

På kallblodigt allvar

Greger tar fiske på största allvar, det är viktigt för bygden  – men framförallt för all glädje det ger. Inte bara den personliga glädjen, utan glädjen alla har som delar passionen för naturen och fiske. Därför har han valt att engagera sig i fiskeområdets bevarande i form av ordförande för Funäsdalens fiskeområde och som vice ordförande i Tännäs Funäsdalens FVOF: som nu i dagarna ingår fusion med varandra. Tillsammans med flertalet fiskevårdsområden har man lyckats få till ett gemensamt för områdenas upplåtna vatten.

– Fiskepasset är något jag önskat att vi haft i 25 år och nu är det verklighet. Även om inte jag personligen var med och tog fram det. Men nu finns ett pass där du har tillgång till allt vatten och kan fiska fjällröding på högfjället med fluga ena dagen och maskmeta i dalen andra dagen. Det bästa är att varenda krona från fiskepasset går till att förbättra våra fiskeområden. Tillsammans i området har man också tagit fram den heliga fiskebibeln för Funäsfjällen.

Den heliga skrift

Greger har i alla år rört sig genom området och kan nästan varenda sjö och småvatten som baksidan av sin hand. Med 200 olika sjöar och 30 mil strömmande vatten är det inte lite kunskap. Den samlade kunskapen, tillsammans med erfarenheten från områdets alla andra experter finns att hitta ”Fiskeguiden till Funäsfjällen”. En skrift värd sin vikt i guld för den som vill upptäcka vattnens skimrande fiskeskatter. En genväg till det bästa fisket om du är nybörjare och en bibel för alla som redan är fiskefrälsta.
Så när du köpt ditt fiskepass i någon av butikerna och packat med fiskeguiden: glöm inte att fråga efter de ”hemliga” ställena i området. Chansen är ganska stor att du blir tipsad om ett riktigt guldställe. Och är du nybörjare – bli inte förvånad när personalen önskar dig skitsfiske! Det är bara en bön om god fiskelycka.

Fisketips!

Här finns det något för alla, både för blivande fiskare och erfarna entusiaster. 

För nybörjaren: 

Korta avstånd och härliga vatten är bra att börja med eller för en familjefisketur. Att hyra en båt vid Tänndalssjön för att haspelfiska eller meta är en härlig tur. Eller att hitta varsin plats längs Ljusnans strömmande vatten eller Mittån. Lätt att ta sig dit och enkelt att njuta av allt det vackra och med allra största sannolikhet: fiskelycka! 

 

För den erfarne:

Klarar du en längre vandring eller högfjällets utmaningar är fisket underbart vid Bolagen och Vigeln mot Svansjökläppens topp. Där kan du vara i timmar. Antingen tar du upp middagen eller kör catch and release. Tänk på att vara beredd på eventuella väderomslag.

Senast uppdaterad: 2023-06-22

Kanske du också gillar det här?

Bläddra