Om oss / Mittådalen & Messlingen

Mittådalen & Messlingen

Mihte & Meehlege

730-782 MÖH


Två vackra byar med anrik historia, ett samiskt arv och en unik natur som speglar kulturen. Utforska en storslagen natur och unika upplevelser.

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Messlingen - Meehlege 782 MÖH

Messlingen ligger cirka tre mil från Funäsdalen by, för att ta dig här så åker du på den storslagna Mittådalsvägen och dessutom Sveriges högst belägna allmänna väg: Flatruetvägen. Vid foten av byn ligger Messlingesjön, i söder ser man Anåfjällets mäktiga massiv och norr är det just Flatruet du ser.

Natur och historia i ett

Upptäck ett levande fjäll – och kulturlandskap. Här är spåren av historien tydliga. Djupa kanjoner som vittnar om inlandsisens styrka såsom Evagraven och spår av de första bosättningarna i vårt område: du kan besöka bevarade hällmålningar – som dateras till att vara över 4000 år gamla. Här går en av de mest populära vandringslederna och den tar dig även förbi Evagraven och Fiskhålsgraven, där den extremt sällsynta dvärgrödigen finns.

En unik skidort

Strax intill byn ligger skidanläggningen Kappruet som andas småskalighet och
avslappnad skidåkning för hela familjen. Här ska det vara enkelt att vara på skidsemester och det känns väl när man lägger sina första svängar i backarna. Här finns även längdspår och anslutning till Funäsfjällens skoterledssystem.

Mittådalen, (708 möh) Mihte

Mittådalen, Mihte på sydsamiska, ligger på Flatruets södersluttning ner mot Mittåns dalgång. En sameby baserad på samisk kultur och renskötsel. Naturen bjuder på fantastiska vyer i form av fjäll och vattendrag. Vandrar du mot Mittåkläppen eller Ramundberget och ser ren, ja då är det troligtvis mittådalens renar du möter.

Våra byar

Utforska Funäsfjällens unika byar. Upptäck ett unikt utbud, storslagna miljöer, personligheten och servicen i varje by.

Visa kartan

Senast uppdaterad: 2024-04-19

Upptäck Mittådalen & Messlingen

Upptäck upplevelserna och aktiviteterna i Mittådalen och Messlingen.

Map