Se & göra / Fjällvandring

Fjällvandring

Upplev magisk fjällvandring i Funäsfjällen. Att vandra i fjällen är en fantastisk upplevelse bland höga toppar och vindlande dalar. Med gofika och godare sällskap blir det minnen för livet. Och här i Funäsfjällen finns det vandring för alla. Från både lättillgängliga och lätta dagsturer - våra Guldturer - till flerdagsvandringar med övernattning via bland annat Södra Kungsleden och pilgrimsled.

Magisk fjällvandring över dagen

Våra Guldturer är utvalda vandringsleder i Funäsfjällen med guldkant. Dessa ligger både mitt i fjällen, samtidigt som du fortfarande har nära till bekvämligheter: boende, restauranger och caféer. Guldturerna låter dig upptäcka byarna, fjälltoppar, kulturskatter eller storslagna naturupplevelse på allt mellan en timme till en heldag. Lederna sträcker sig mellan 3-16 kilometer, väl skyltade med orangea stigpinnar och startskyltar. Och du planerar enkelt efter väder, lust och vilken upplevelse du är ute efter.

Magisk fjällvandring i flera dagar

Söker du längre utmaningar och vill upplever tält eller stugliv så finns det flera möjligheter i Funäsfjällen. Förutom Guldturerna hittar du också markerade kryssleder, den rödmarkerade Södra Kungsleden och den urgamla pilgrimsleden –  (och nu mer delvis omarkerade) Romboleden. Här är det fjällvana, karta och kompass som gäller för att navigera längs lederna och planera sina turer.

Bidra till våra vandringsleder

Med din hjälp rustar vi våra leder för framtiden.

Läs mer

Bra att tänka på inför vandringen

Hur gör du turen lyckad varje gång? Du förbereder dig rätt! Det är såklart viktigt av säkerhetsskäl, men inte minst viktigt av bekvämlighetsskäl. Här har vi samlar våra bästa tips.

Kolla väderprognosen – och ta den med en nya salt

Planera efter väderprognosen, och lite till. Kika även på vindprognosen, blåser det en del så kommer det att kännas kallare och du kan behöva packa med lite mer kläder.

 

Rätt skor på fjällvandringen

Bra skor är viktigare än många tror. Bra skor kan vara både rejäla vandringskängor, till enklare “approach”-skor, till löparskor. Det du vill ha är bra grepp på alla underlag, med bra stöd och skor du inte får skavsår i. Så se till att ha gått in vilka skor du än väljer. Och som sagt, se till att ha med skavsårsplåster i första hjälpen kitet. För även gamla trotjänare sviker en ibland.

Rätt packning för fjällvandring

Oavsett längd på turen tycker vi att du ska ha en ryggsäck med det viktigaste så att du är förberedd på fjällen.

-Extra långärmad tröja, gärna i ull
-Regnjacka/regntålig vindjacka
-Vatten, 0,5 liter
-Energi som macka, snickers eller frukt
-Första hjälpen kit
-Karta & kompass

 

Om det är höst lägg till: 

-Extra vantar
-Mössa eller buff
-En fleece eller lättare dunjacka

Stämmer både planering och väder så ligger nog det mesta kvar i ryggsäcken (förutom matsäcken). Men det gäller att vara förberedd på allt från skiftande väder till att kliva snett och till det faktum att det ibland tar längre tid än tänkt

Vanliga frågor och svar

Var hittar jag en karta över vandringslederna?

Vilka vandringsleder är öppna?

Får jag vandra på en cykelled?

Hur är vandringslederna markerade?

Hur lång tid tar det att vandra?

Senast uppdaterad: 2024-04-04

Du kanske gillar du också det här?

Bläddra

En större vandringsupplevelse

Här i Funäsfjällen finns det vandring för alla. Från både lättillgängliga och lätta dagsturer - våra Guldturer - till flerdagsvandringar med övernattning via bland annat Södra Kungsleden och pilgrimsled.

Map