Se & göra / Fjällöpning

Fjällöpning

Känn livet. Friheten på stigarna. Hjärtat som slår extra hårt i “uppförsbackarna” när du tar dig mot toppen. Tungan rätt i munnen på de tekniska nedförslöporna. Mjölksyran. Syret i den friska luften. Fjällöpning är livet.

Två personer springer trailrunning på fjället
Två personer springer på fjället
Man springer på fjället i solnedgången
Två personer springer trailrunning på fjället
Två personer springer på fjället

Fjällöpning när den är som bäst

I Funäsfjällen finns otaliga möjligheter för fjällöpning på dina villkor. Det finns ljuvlig singletrack som vindlar, spånglöpning, brötig stig – det finns långa rundor, korta turer, äventyr som du aldrig vill ska ta slut, A till B löpning, du kan ta kryssleder, guldturer och mycket mer. Vi vågar lovat att du kommer hitta de perfekta löparupplevelserna för just dig.

Fjällöpning - på asfalt

Detta låter motsägelsefullt. Fjälllöpning – på asfalt? Jo vi har det med. För här finns både magiska landsvägar att utforska –  mitt bland fjällen, vindlande. Förbi sätrar, kuturminnen, naturreservat och med storslagna vyer. Du kan också välja att springa på rullskidbanan i Bruksvallarna. Asfalterad för just rullskidor, men perfekt för dina asfaltsskor.

Tipsen för en lyckad löptur i fjällen

När du är ute vill du ju tänka på så lite som möjligt och bara njuta. Gör du dessa förberedelser och packar rätt så kan du göra just det.

Ta alltid med en vindtät jacka

Även om prognosen säger bra väder så bör en vindtät jacka alltid finns med i packningen. På topparna är det ofta svalare och vädret kan slå om snabbt. Så för både säkerhet och bekvämlighet är detta viktigt.

 

Bonustips: En buff och tunna vantar tar upp mycket lite plats. Låter onödigt, men har man överraskats av isvindar eller plötsligt regn en sommardag så är dessa lätta små saker i packningen ovärderliga.

 

Första hjälpen, mer än trevligt

Jag har stenkoll tänker man. Tills man snubblar på en sten man inte hade koll på. Kanske vrickar du till foten, eller får skrubbsår om du har otur. Då är det trevligt med: våtservetter, dauerbinda och plåster.

Skavsårsplåster för din glädje

Att ha med skavsårsplåster är ingen livräddare – men humörhöjare. Plötsligt har en liten sten i skon orsakat en stor blåsa. Och det kan göra vansinnigt ont. Det är onödigt att du ska ha ont när du kunnat packa en sådan liten humörhöjare som skavsårsplåster.

 

Vätska – och salt = livet allt

Det finns många vattendrag i fjällen du kan dricka direkt från. Men tänk på att varma dagar förlorar du även salt. Vilket gör att du riskerar att bli uttorkad – även om du dricker. Så varma dagar, ha sportdryck/elektrolyter/något salt med dig.

Senast uppdaterad: 2024-04-29

Du kanske också gillar det här?

Bläddra

Map