Familj blickar ut på fjällutsikt

Inspiration / Äventyr för hela familjen

10 minuter att läsa

Äventyr för hela familjen

10 minuter att läsa

Funäsfjällen är ett riktigt paradis för barnfamiljer som vill uppleva fjällen och samla storslagna naturupplevelser tillsammans. Här finns det ett stort utbud av äventyr och upplevelser som inramas av en genuin och gemytlig fjällkänsla och fantastiska vidsträckta vyer.

Familjens favoritdestination

Funäsfjällen har blivit familjens favoritdestination, en plats dit vi ofta återkommer och som nästan känns som ett andra hem. Trots detta finns det fortfarande många härliga upplevelser och äventyr kvar att upptäcka. Vi tänkte nu ta med dig på några av de äventyr som vi har gjort och som vi kan rekommendera till barnfamiljer som besöker området. Vi hoppas att vi på så sätt ska kunna inspirera dig till att hitta ut i Funäsfjällens fantastiska natur tillsammans med familjen, och framförallt att ni ska få riktigt härliga och spännande upplevelser och skapa gemensamma minnen för resten av livet.

Bestig en topp tillsammans

Det är något speciellt med att bestiga en topp, att för egen maskin ta sig hela vägen upp för att sedan stå och blicka ut över vyerna. Känslan av att det inte går att komma högre på just den här platsen, den känslan är fantastisk. Trots att en topptur många gånger kan vara både strapatsrik och jobbig så är det en härlig känsla att komma upp på toppen. Denna känsla är någonting som under historien har lockat stora och små äventyrare till att bestiga stora och små toppar.

I Funäsfjällen finns många toppar att bestiga och vi har vandrat upp på flera tillsammans med barnen. Några toppturer som vi har gjort tillsammans är Mittåkläppen, Lill-Skarven, Kariknallen och Hamrafjället. Vi vill också slå ett slag för Mellankröket i Tännäskröket som bjuder på Funäsfjällens kanske bästa utsikt. Har man mindre barn eller inte orken för att vandra upp på en topp så kan man ta Funäsgondolen upp på Funäsdalsberget. Färden upp blir ett spännande äventyr i sig och endast en kort vandring upp till toppen där det bjuds på fantastisk utsikt. Vi vill också tipsa om 1000-metersjakten som är en utmaning där man har samlat några av de toppar som passar bäst för toppturssugna barn.

Barn som vandrar nedför en stig i Tänndalen

Cykla mountainbike över högfjäll, ner för slingrande flowtrails eller i lekfulla pumptracks.

Familj blickar ut på fjällen på sina mtb-cyklar
Pappa och barn badar i Ljusnan

Fjällcykling för alla åldrar

Funäsfjällens cykelarena är riktigt bra och har ett brett utbud av fjällcykling för hela familjen som enkelt kan anpassas efter barnens ålder och erfarenhet. Cykla mountainbike över högfjäll, ner för slingrande flowtrails eller i lekfulla pumptracks.  Vi vill slå ett slag för de helt nya MTB-lederna kring Mittåkläppen.

Fålåtjärnsrundan bjuder på enkel cykling med vidunderliga vyer och finns orken kan man lätt ta två varv på den fina banan. Vi vill också tipsa om flowtrailen hos Tännäskröket! Är man mer intresserad av hög fart och att få susa nedför finns det många fina gröna leder som passar alla i Tänndalen cykelpark.

Kanotpaddling i Ljusnan

Att paddla kanot på Ljusnan är ett spännande äventyr för hela familjen. Vi kan rekommendera den familjevänliga halvdagsturen i Ljusnan från Flon i Bruksvallarna till Bruksgården. Paddlingsturen går lätt nedströms längs med Ljusnan som här är ganska liten och verkligen slingrar sig fram genom landskapet mellan kohagar, sandstränder och fjällbjörkar.  Det finns gott om underbara små sandstränder att stanna till på längs med vägen för att ta en paus och bada i det kristallklara vattnet.

Spana på Andersjöåfallet

Ibland är det skönt med en utflykt som kräver minimal vandring och där man är framme nästan när man kliver ut ur bilen. Andersjöåfallet är just en sådant utflyktsmål. Gå ner till ån och du är framme vid ett storslaget vattenfall. Du kan också följa de långa trapporna upp längs det mäktiga fallet. Faller lusten på finns det möjlighet att vandra vidare längs med ån och vidare mot exempelvis Hamrafjället.

Full fart på Maltes vildmarksstig

Malte Myskoxe har satt ihop en aktivitetsbana som löper ca 2 km genom skogen i Tännäskröket. Banan är full med lek, hopp och skutt. Håll även utkik efter och svara på Maltes finurliga frågor under banans sträckning så finns chans att vinna priser. Svarstalong hittar ni i receptionen. Vintertid kan ni ta ett varv runt stigen på skidor. Efter vildmarksstigen finns det även en grillplats där ni kan pausa och äta en god lunch tillsammans.

Myskoxe står med sin kalv

Mellankröket i Tännäskröket som bjuder på Funäsfjällens kanske bästa utsikt

Utsikt från solnedgången uppe på hemkröket i Tännäs
Barnfamilj är ute och vandrar

Utforska Bäverstigen

Ett annat utflyktsmål som är ett perfekt utflyktsmål för familjer med mindre barn är Bäverstigen i Funäsdalen.  Stigen som är ca 1,5 km innehåller bl.a. en hinderbara med spännande och utmanande klätter- och kryphinder.

Mys i Myskoxhägnet

Myskoxguidning i dess naturliga miljö hos Myskoxcentrum, Tännäs. Man får följa med in i hägnet och får möta de stora häftiga urtidsdjuren öga mot öga. Visste du att det endast finns ett fåtal vilda myskoxar i Sverige!

Mumsa på våfflor tillsammans

I Funäsfjällen finns flera våffelstugor att besöka, och det är ett perfekt mål för vandring med barn. Men ska aldrig underskatta motivationen i att locka med ett tydligt mål för vandringen och något gott att stoppa i magen. Gör ett fjälläventyr tillsammans och avsluta sedan med en nygräddad våffla som belöning.

Anpassa äventyren efter barnen

Med lite förberedelser och rätt inställning är friluftsliv med barn kanske det allra bästa som finns, man skapar stunder att minnas för resten av livet. Här är avslutningsvis våra 4 bästa tips för fjällvandring med barn;

Tips för en lyckad upplevelse

Att ha gott om tid är nyckeln till en lyckad tur. Pausa ofta och tillåt er vara kvar vid en plats.
  • Planera turen efter väderlek. Busväder upplevs mycket tuffare uppe på fjället.
  • Bra kläder som klarar av fjällets ibland snabba och tuffa väderomslag.
  • Låt leken ta plats, naturen bjuder på många äventyr och lockar spontana fantasilekar. Och när orken tryter kan man oftast leka sig framåt
  • Ta med gott om mat och energi att fylla på med längs med vägen. Glöm inte vatten!
Senast uppdaterad: 2023-05-31

Du kanske också gillar det här?

Bläddra