Inspiration / Härjedalens Fjällmuseum

6 minuter att läsa

Härjedalens Fjällmuseum

6 minuter att läsa

Sedan 1999 har Härjedalens Fjällmuseum berättat områdets historia på ett både tillåtande och intressant sätt. Här ryms också en shop och charmiga Café Gästis. I Fornminnesparken kan du sommartid skämma bort dig med de finaste våfflor.

Härjedalens historia

 

Hur skulle du överleva om den sista snön försvinner i juni och den första kommer i september? Det har alltid varit den avgörande frågan för människor i Härjedalens fjälltrakter, och är giltig än idag. På museet möter du fjällbönder, samer och bruksarbetare i deras hårda arbete – men också i deras strävan efter skönhet och fest.

Utställningar och program

Vid Fjällmuseet pågår ständigt nya program och utställningar, och man arbetar gärna med berättelser som inte alltid är så synliga, men som kan ge nya perspektiv på fjällvärlden. Museet undersöker nu olika möjligheter att lyfta tankeväckande berättelser, som hittills varit dolda eller glömda. Därför kommer du att få veta mer om Hönö-Hans, som vid 1800-talets början uppvaktade andra män med de vackra band han vävde, om Lapp-Gunnil, som dömdes till döden på 1600-talet för bristen på kvinnlig under­dånighet, om nåjden, som på 1100-talet begravdes i både mans- och kvinnokläder, och om romers och resandes historia i Härjedalen.

Ett fjällmuseum för stora och små

De yngre besökarna vid museet klättrar ge­nom museets hemliga gång och småfolkets värld upp till säterstugan, där lekfullt arbete väntar! Här finns kor att mjölka, en sjö, där det alltid nappar, och en eld att hålla vid liv.

Här ryms också en shop och charmiga Café Gästis, där du kan fika i brasans sken eller värma dig med en skål soppa. I anslutning till museet ligger Fornminnesparken, där du upptäcker Härjedalens byggnadskultur och minnen från beredskapstiden.

Senast uppdaterad: 2023-03-07

Bläddra