Funäsfjällens kunskapsbank / Tips för en säkrare åkning med långfärdsskridskor

Tips för en säkrare åkning med långfärdsskridskor

5 minuter att läsa

Personer åker långfärdskridskor på en sjö i Funäsfjällen

Foto: Louise Östberg

Den snöfria is-säsongen

Här brukar fjällsjöarna på topparna frysa på tidigt, redan nu har man också kunnat åka i Rogen. Bilderna är från abborvikarna i Rogen. Men den snöfria is-säsongen är kort. Det är en makalös upplevelse som  också är riskfylld. Det gäller att ha rätt kunskap både i planeringen av sin tur och under sin tur. Så att du kan undvika riskerna. Och om olyckan är framme och isen brister – så vet du hur du gör och har med nödvändig utrustning.

Rätt utrustning är A & O

Rätt utrustning räddar bokstavligen liv. Tänk på att ha med: räddningslina, torrt ombyte, isdubbar och något att flyta på. Lika viktigt är att ta med kunnig kompis på turen – för du ska aldrig åka ensam.

Lär dig läsa isen

Isen talar sitt eget språk. Men har du lärt dig det så blir din färd säkrare. Det är viktigt att vara uppmärksam på platser där det är stor risk att isen är tunn. Exempel är där vattnet under är i rörelse eller där något isolerar eller leder värme: som till exempel vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund och grund.

Använd isdubbar

Isdubbar är ett måste att ha med sig ut på isen. De ska sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanför kläderna så att de är lätta att få tag på och så att du inte skadar dig på dem om du går igenom isen. Men för att kunna ta sig upp med dubbar behöver
Det finnas en tillräckligt stark iskant.
Du behöver ha teknik, vattenvana och armstyrka samt viss sinnesnärvaro, se gärna till att du över dig på hur du tar dig upp innan du ger dig ut.

Lär dig om området

En del i att läsa isen är även att ha förkunskap. Har du studerat området och sjön/vattendraget du ska åka på är du förberedd på var det kan tänkas finnas svaga punkter som utlopp och grund. Det gör dig extra riskmedveten och du kan planera en säker tur.

Man kollar isen med långfärdskridskor

Åk nära stranden

Genom att åka nära stranden har du kortare väg till fast mark. Viktigt är dock att hålla koll på utlopp och vass där som sagt isen kan vara tunnare.

Torra kläder

Om isen brister är det viktigt att du snabbt kan bli varm när du tagit dig upp. Packa ombyte i en väl försluten plastpåse eller drybag. Påsen kan även vara en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.

Berätta var du ska

För säkerhetsskull: Meddela din tur till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.

Keep calm and breathe

Om isen brister och du faller igenom är det viktigt att andas lugnt. Kroppens första rektion på kylan är ofta panik. Men ta hellre ett eller två andetag för att samla dig. Ta dig i den riktning där du kom ifrån och arbeta metodiskt med hjälp av isdubbarna för att ta dig ur vattnet mot säker is.

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Kanske gillar du det här?

Bläddra