Funäsfjällens kunskapsbank / Jaktsäsong i fjällen – detta ska du tänka på

Jaktsäsong i fjällen – detta ska du tänka på

Hösten innebär att fjället skiftar färg till guld och eldrött. Skogens skafferi öppnas. För den med jägarlicens finns också annat till frysen i skogarna då både älg-, björn & och småviltsjakten inleds.

5 minuter att läsa

Bild på Mittåkläppen i Funäsfjällen i höstfärger

Foto: Emeli Nilsson

Vad gäller i fjällen under jakten?

I stort sett är allt som vanligt, du kan tryggt vandra och cykla på lederna. Men, några få leder kommer tillfälligt att stänga under jakten. För att se dessa dagliga uppdateringar kikar du in i appen “Spår och leder i Funäsfjällen” Lederna stängs framförallt för att det är så stor risk att störa jakten, lösa hundar med pejl kan springa runt etc. Men som sagt är detta endast några få leder, och Funäsfjällen är stort, ja nästan enormt skulle vi vilja påstå. Så vi kan garantera att du kommer få fantastiska leder, även om just den tilltänkta leden inte är öppen.

Vad ska jag tänka på under jakten?

Även om inte alla leder stänger och det är fritt för alla att njuta av fjällen, så om du ser en gul skylt med jakt pågår, kanske du bör gå lite längre bort, eller välja ett annat område ett stenkast därifrån Mest för att det är trevligare, ingen störs (varken du eller jägaren) och upplevelsen bli därför bättre för alla. För i fjällen gäller alltid ömsesidig respekt, oavsett säsong. Respekt för kultur, djur, natur och varandra.

Ska jag klä mig för att synas under jakten?

Gärna! Det finns ingen klädkod, och de som ligger på pass har koll, men färger som gör dig klätt att upptäcka är ändå att rekommendera. Så skippa den snygga camojackan, och plojkepsen med horn. Och alla klär i neongult, det är sen gammalt!

Så ut och njut av fjällen, plocka skogens skatter och ha det toppen!

Mer info om jakten i Jämtland-Härjedalen hittar du på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida.

Senast uppdaterad: 2023-06-26

Kanske gillar du det här?

Bläddra