Se & göra / Topptur

Topptur

Bortom liftsystemet väntar magisk åkning. För att uppleva den beger dig ut på topptur, ett äventyr där du för egen maskin tar dig upp på fjälltoppar och hittar de unika åken.

Foto: Sara Gärdegård

Kvinna går med skidor uppför ett fjäll

Foto: Göran Edström

Man åker skidor nedför ett berg i lössnö

Foto: Sara Gärdegård

Kvinna går med skidor uppför ett fjäll

Foto: Göran Edström

Vad är topptur?

Topptur, randonné, skimoutainneering, skitouring: kär aktivitet har många namn på olika språk. Det är en aktivitet som blandar vandring (och i utmanande fall klättring) med alpin skidåkning. Du går upp för begssidor på stighudar, specialbindningar och åker nedför på snowboard eller skidor. Det kan både gränsa till turskidåkning om du väljer plattare turer eller till bergsbestigning med ishackor och branta väggar.

Topptur för alla (eller ja, de flesta)

I Funäsfjällen finns det utmärkta förutsättningar för topptur med våra många fjälltoppar, mjuka fjällsidor och storslagna vyer. Här kan du uppleva den stillheten i naturen, samtidigt som du utmanar dig själv med höga toppar och rolig utförsåkning. Antingen helt för egen hand via kryssleder, kartnavigering eller vårt lavinsäkrade område Hamra Syd.

 

Det är också möjligt att boka en utbildad topptursguide för att få hjälp och råd under din tur, särskilt om du är nybörjare eller inte har erfarenhet av topptur.

Vad behöver jag för att ge mig ut på topptur?

Rätt utrustning, rätt kunskap och rätt sällskap . Du ska aldrig ge dig ut med för lite av någon av delarna, det kan vara förödande. För i terrängen är det naturen som sätter villkoren. Den kan bjuda på den mest magiska puderåkningen du har upplevt, isigt och avblåst eller i mardrömsfallen: lavin. Se det gäller att du har koll på läget och planerar din topptur på rätt sätt.

Toppturskunskap

Ta med dig detta för en lyckad fjälltur.

Utrustning för topptur: 

Skidor/splitboard med specialbindning, pjäxor med gåläge, stighudar (som gör att du kan gå uppför) och teleskopstavar. Samt en packning med spade, sond och lavinsändare. Allt detta går att hyra i Funäsfjällen om du inte har egen utrustning.

 

Kunskap för topptur: 

Det du ska ha med dig ut är fjällkunskap, lavinkunskap och kamraträddning.

 

Fjällkunskap:

Du behöver ha koll på navigering (om du ger dig ut utanför led eller topptursområden) och kunna planera efter väder och vind.

Lavinkunskap:

Du behöver ha specialkunskap om terrängen, lavinkunskap – eller ja, hur du undviker laviner. Såsom att läsa en lavinprognos, undvika/hantera lavinterräng – kunna se tecknen i naturen och när det whooompfar eller spricker, så vet du hur man gör.

 

Kamraträddning:

Om olyckan är framme är det bokstavligen livsviktigt att du vet hur du använder din lavinsändare, sond och spade.

Även kunskapen går att införskaffa sig här i Funäsfjällen med någon av våra lavinkurser!

 

Det är inte meningen att avskräcka någon från att ge sig ut, för det är magiskt med topptur, men att upplysa att det är viktigt att det görs med kunskap. För att lika mycket som vi vill inspirera dig att ta dig ut, vill vi inspirera dig att ta dig hem.

Senast uppdaterad: 2023-06-21

Kanske gillar du också det här?

Bläddra

Upptäck Funäsfjällen

Upplev äventyr, storslagna upplevelser och fjällnjut.

Map