Man fiskar i solnedgången i fjällen

Inspiration / Carpe diem: carpe piscis konsten att fånga nuet (och fisk)

10 minuter att läsa

Carpe diem: carpe piscis konsten att fånga nuet (och fisk)

10 minuter att läsa

Begrunda naturen. Vilka insekter är vakna nu? Hur strömmar vattnet? Utrustning vald med omsorg. Fiske är en sport. Men det är också en utmaning om att vara i nuet och följa naturens nycker.

Är att fånga fisk det viktigaste?

I Funäsfjällen finns 200 sjöar och 300 km strömmande vatten. Vattnet är fyllda av öring, röding, harr, abbore och gädda. Ett smörgåsbord för den som älskar att fiska. Du kan välja ensliga högfjällsjöar där du inte ser en kotte, vinka till vandrare ifrån dina vadarbyxor längs strandkanten eller i godan ro, ro ut. Allt beror på vem du är, vad du är sugen på för stunden och såklart vädret.

 

Nog rusar adrenalinet när det nappar. Spänd förväntan innan fångsten kan håvas in (och kanske släpps tillbaka.) Men är själva nappandet och fångsten det viktiga? Frågar du en ivirg fyraåring så får du nog ett rungande JA! Eller, det hjälper i alla fall med tålamodet. Men frågar du Rasmus som jobbar på Tännäs Fiskecentrum får du ett annat svar.

Man fiskar i Tännån

– Det härligaste med att fiska är att få vara ute. Njuta av naturen. Att det nappar är en bonus. Så tror jag att de flesta som fiskar mycket känner. Man vet aldrig hur fisket är för dagen, även om man har mycket erfarenhet så är det inget fisken bryr sig om. Det som är garanterat är en naturupplevelse, berättar Rasmus.

En nyfångad öring
Man flugfiskar i Tännån i Funäsfjällen

Genvägen till fisk

Erfarenhet tar dig några steg närmare att få napp. Att kunna läsa naturen, årstiderna, ljuset. Känna vattnen. ”Tänka som en fisk.” Genvägen är att boka en guidad tur. Då får du med dig kunskapen och på köpet.  

En annan typ av guide

Lokalkännedom tar tid att införskaffa sig. En hjälp på vägen är Funäsfjällens Fiskeguide som är framtagen av de olika Fiskevårdsområdena. Den följer med när du köper Fiskepasset eller finns att läsa på Funäsfjällens hemsida eller ifiske.se. Där finns det lättorienterade kartor över de olika Fiskevårdsområdena, fisketips som är värda sin vikt i guld eller tips på utvalda Guldvatten, särskilt lämpliga för den som är ny på fjällfiske. Den innehåller även lite förhållningsregler, för du får inte fiska överallt, eller med vilka redskap som helst, dessutom måste du släppa tillbaka vissa fiskar om de inte är tillräckligt stora. Mycket att hålla koll på. Men guiden hjälper dig längs vägen.

I fiskeguiden kan du bland annat läsa om Västra Abborvickarna. De är ett av Rasmus bästa tips om du vill hitta och fånga den berömda Tännäsharren. Ett annat tips, där Rasmus själv ofta fiskar, är Tännån.

Superpuppa eller guldribbad haröra?

Tännån är ett riktigt bra vatten för den som vill komma igång med sitt flugfiske och i synnerhet den här platsen: Parkera nedan bron vid Tännäs Fiskecentrum och börja fiska dig nedströms. Här strömmar vattnet på men bakom de flesta stenar står små öringar och harrar och väntar på en förbipasserande fluga. Nedströms fiske med nymf eller våtfluga fungerar ofta fint på det här partiet enligt experterna.

 

Då du kommit så långt ner att du ser ut till väg 84 så lugnar vattnet ner sig och det bildas ett stort, fint område där det finns gott om framförallt harr. Klassiska mönster som superpuppa, E-12 och guldribbad haröra säger proffsen funkar mycket bra.

Tännån är ett såkallat ”Tail water”, dvs ett vatten som är reglerat men där man gjort insatser för att återställa den så mycket som möjligt. Tännån är även uppdelad i en rad olika sträckor. Vissa får du fiska på med ett särskilt tillstånd, andra är förbehållna fiskerättsägarna. Här gäller det att du tar reda på exakt vad som gäller där du tänkt fiska. Fråga gärna någon av Fiskepassets återförsäljare om vad som gäller där du vill fiska.

 Ut och njut av naturen. Och har du tur. Så nappar det säkert också – om fisken vill.

Fisketips!

För nybörjaren:

Korta avstånd och härliga vatten är bra att börja med eller för en familjefisketur. Att hyra en båt vid Tänndalssjön för att haspelfiska eller meta är en härlig tur. Eller att hitta varsin plats längs Ljusnans strömmande vatten eller Mittån. Lätt att ta sig dit och enkelt att njuta av allt det vackra och med allra största sannolikhet: fiskelycka!

 

För den erfarne:

Klarar du en längre vandring eller högfjällets utmaningar är fisket underbart vid Bolagen och Vigeln mot svansjökläppens topp. Där kan du vara i timmar. Antingen tar du upp middagen eller kör catch and release.

Skit fiske på dig!

Text: Foto: Roger Borgelid Text: Josefin Torenfält

Senast uppdaterad: 2023-06-05

Kanske gillar du också det här?

Bläddra