Kvinna och barn åker skidor på fjället

Inspiration / Premiärturen på högfjällsspåren

6 minuter att läsa

Premiärturen på högfjällsspåren

6 minuter att läsa

Med 30 mil längdspår, längtar man någonsin efter mer? Det gör vi, till vecka 7 när högfjällsspåren äntligen öppnar.

Längdspår extra nära hjärtat

I Funäsfjällen finns det miltals med längdspår. Och varje spår har sin charm, sin personlighet och magi. Men det finns några spår som ligger lite närmare hjärtat för många, det är högfjällsspåren med sina oändliga vita vidder och vidsträckta spår som tar dig mellan byarna. Högfjällsspåren är övervägande kryssledsmarkerade och tar dig ovan trädgränsen.

Tre personer åker längdskidåkning på fjället

Njut av fjällspåren med hela familjen och glöm inta att pausa ofta och njuta av våffelstugornas värme och underbara fika.

Familj på längdspåret i Ösjödalen
Familj åker längskidor på fjället

Solskensturer och våffelnjut

Fjällspåren sträcker sig långt upp på högfjället, slingrar sig mellan topparna. Många knyter ihop byarna fjällvägen: Från Fjällnäs, Tänndalen, till Funäsdalen och vidare mot Bruksvallarna och Ramundberget. Här passerar du flertalet våffelstugor, perfekt att pausa vid. Du kan gräva solgropar och njuta i timmar av att vara ute. Du är mitt på fjället och rör dig ändå över preparerad manchester och räls. Turer som traditionellt annars bara är tillgängliga med turskidor eller skoter.

Skidbuss eller fjälllrundturer?

Många av fjällspåren räknas som A till B spår. Du åker från en by till en annan. Många planerar därför sin tur så att de antingen tar skidbussen till starten och åker hemåt, eller tar skidbussen hem. (Skidbussen ingår om du har liftkort eller spårkortet Fjällpass Längd.) Men det finns också slingor som är fjällspår, där du får en rundtur och kommer tillbaka till bilen. Falkbospåret i Tännäs och Anåfjällsrundan i Ljusnedal är två av dessa med höjdmeter med högfjällsbelöning. Vill du ha något kortare tur, och undvika höjdmeter då är Tusenspåret med sina dryga 4 kilometer är den en perfekt tur för de som vill ha en lättare upplevelse. Detta prepareras dock nu endast med räls (utan skejtbedd).

Nedräkning till premiärturerna v.7

Längtan till vecka 7 är som att längta till sin födelsedag. Att skejta eller diagonala bland fjälltopparna är de bästa presenter man kan få om man frågar oss. För att preparera spåren där uppe kräver det ett gott snöläge. Ibland har vi pistat lite tidigare, men vi har märkt att vecka 7 är en perfekt premiärvecka – år efter år.

Senast uppdaterad: 2023-10-20

Kanske gillar du också det här?

Bläddra