/ Alla kan lämna fluorvallan i Funäsfjällen

2024-02-21

Alla kan lämna fluorvallan i Funäsfjällen

Eliten har redan lämnat fluorvallan. Nu vill Destination Funäsfjällen tillsammans med Funäsfjällens Ledbolag och Funäsfjällens sportbutiker samt skidskolor hjälpa alla sina gäster att lämna fluorvallor. Genom att helt enkelt samla in den.

Person vallar sina längdskidor

Fluorvalla innehåller PFAS

Valla med fluor kan fortfarande hittas i var och varannan vallabox ute i landet, och därigenom också fortsatt på spår och leder ute i naturen. Då fluorvallor innehåller PFAS som är  miljö- och hälsofarligt så satsar man nu på att få fler gäster att uppdatera sin vallabox – och lämna in sin gamla fluorvalla i sportbutikerna.

 

– Vi vill underlätta för gästen, många vet säkert att PFAS inte är bra och att det inte är tillåtet på tävling med fluorvalla, men däremot inte vad den egna vallaboxen innehåller, säger Mikaela Sundbaum, Funäsfjällens Ledbolag.

Ett miljöfarligt avfall

Det är ett samarbete mellan Destination Funäsfjällen, Funäsfjällens Ledbolag och många av Funäsfjällens sportbutiker och skidskolor. Fluorvallor samlas in och lämnas sedan på återvinningscentralen.

 

– Eftersom fluorvalla inte är nedbrytbar så kommer den att finnas kvar länge, men vi kan alla göra vad vi kan för att förhindra att det kommer ännu mer ut i våra 30 mil spår och vår natur. Därför är det självklart att vara med och samla in vallan och hjälpa våra gäster till en ännu härligare upplevelse i och för naturens bästa, berättar Jonas Lindqvist på Bruksvallarnas Sportcenter.

Så här får vi bort flourvallan:

  • Inspektera vallaboxen: De flesta nya vallorna är tydligt märkta med att de är fluorfria. På dina gamla ska du kika på innehållsförteckningen om de innehåller fluor. Det kan också stå HF för högfluourerande eller LF lågfluorerande.
  • Lämna in all fluorvalla som farligt avfall på återvinningscentralen. (Eller till någon av sportbutikerna i Funäsfjällen.)
  • Rengör längdskidorna, fodral och de verktyg du använt i samband med vallning av fluorvalla.
  • Valla om skidorna med fluorfri valla och njut av längdspåren!

Kontakt:

Mikaela Sundbaum, Funäsfjällens Ledbolag, 070-655 15 57

Jonas Lindqvist, Bruksvallarnas Sportcenter,  070 303 33 90.

Jennie Modd, Destination Funäsfjällen, 0684 155 82

Du kanske också gillar det här?

Bläddra