Funäsfjällens kunskapsbank / Skidåkning är friskvård

Skidåkning är friskvård

8 minuter att läsa

Foto: Emma Wagenius

Vilken förmån

Visste du att friskvårdsbidraget kan användas för skidåkning? Både liftkort, spårkort och skidskola är skattefria friskvårdsförmåner. Och vilken härlig friskvård det är! I kort version så betyder det att du, genom att lämna in kvittot till din arbetsgivare kan få skidåkningen betald – vilken förmån! Men det finns såklart lite regler för det.

När blev skidåkning en förmån?

För oss har det alltid varit solklart att skidåkning friskvård. Lika mycket träning och pulshöjande som gym, eller gruppträning. Men rent tekniskt så tyckte myndigheterna inte det. Fram tills 2018 när det i en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen slogs fast att även skidåkning är just friskvård.

En förmån för fler

Skidåkning är ett intresse, en passion till och med. Vi vill att ännu fler ska upptäcka hur kul det är, vilken härlig träningsform det är att åka skidor. Genom att ha det som friskvårdsförmån är det ju möjligt. Möjlig att åka mer, lära sig mer, eller bara ta sina första svängar. Men hur mycket räcker det till? Och vad gäller egentligen?

Hur gör jag för att utnyttja friskvårdsbidraget för skidåkning?

Det du behöver göra är att lämna in ett kvitto på din köpa aktivitet till arbetsgivaren. Detta kvitto får du av företaget som du köper ditt liftkort, skidskola eller spårkort hos. Men exakt hur det ska lämnas in bestämmer din arbetsgivare. Det finns även många typer av tjänster som olika företag använder sig av för att registrera och redovisa detta. Så hör med HR eller din chef om vad som gäller för just dig.

Hantering av betalning/kvitton i Funäsfjällen

Vi på Destination Funäsfjällen är inte anslutna till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar din aktivitet som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget med din kvittokopia eller bokningsbekräftelse som underlag. Har du köpt spårkort, liftkort eller skidskola hos någon anläggning eller annat företag i området så kontaktar du dem för information hur du går tillväga för att hantera kvitto och betalning.

Hur fungerar friskvårdsbidraget?

Det skattefria friskvårdsbidraget kan uppgå till max 5000 kronor per år, samt att maxbelopp per dag/aktivitet är 1000 kronor. Men, arbetsgivaren har det sista ordet. Det är arbetsgivaren som bestämmer beloppet för varje arbetsplats, vilket gör att friskvårdsbidraget kan vara mindre beroende på var du jobbar. (Men inte mer.)

Vad får du inte bidrag för?

Du får inte att använda bidraget till att köpa utrustning, och inte heller hyra dito. Du kan ju försöka, men det godkänns inte av Skatteverket. Anledningen är att utrustningen i sig inte anses vara motion eller friskvård. (Även om det utmanar dig mer.) Det är aktiviteten skidåkning som är friskvården, därav ses liftkort och skidskola mer som direkta kopplingar till denna aktivitet.

Snabb sammanfattning av Skatteverkets regler

Friskvårdsbidraget innebär att företag och organisationer kan erbjuda sina anställda ersättning gällande utgifter för aktiviteter
Grundregeln är att aktiviteten ska vara”motion eller friskvård av enklare slag” räknas som friskvårdsbidrag.
Arbetsgivaren som bestämmer vilka aktiviteter den vill godkänna som friskvård
Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Arbetsgivaren bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
En förutsättning är att all personal inom företaget/organisationen erbjuds förmånen
Reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Det här gäller friskvårdsbidraget för kopplat till skidåkning

  • Skipass/liftkort per dag
  • Års- eller säsongskort på en skidanläggning
  • Skidskola, t.ex. nybörjarkurs, skidträning, privatlärare (under 1000 kronor per tillfälle)
  • Spårkort för längdåkning.

Det här kan du inte få friskvårdsbidrag för

  • Medlemsavgift till förening eller skidklubb (samma gäller för all föreningsidrott)
  • Träningskläder eller utrustning, t.ex. skidor – och det gäller oavsett om du köper eller hyr
  • Träningsavgifter som överstiger 1000 kronor per tillfälle
  • Deltagaravgift i skidtävling.

Köp av liftkort, spårkort och skidskola

Liftkort, eller Fjällpass Lift som vi kallar det här i Funäsfjällen köper du hos respektive skidanläggning. Fjällpass Längd, det som är vårt spårkort kan du köpa här hos oss. Likaså skidskola hos vissa anläggningar.

Senast uppdaterad: 2023-08-28

Kanske gillar du det här?

Bläddra