Foto: Emma Wagenius

Inspiration / Tännäs – Falkboet – Falkhöjden runt

5 minuter att läsa

Tännäs – Falkboet – Falkhöjden runt

5 minuter att läsa

Turen går till stugan Falkboet, som vissa säsonger är öppen våffelstuga. (Inte alltid.) Därifrån går en rundtur på preparerade spår runt Falkhöjden, mitt i Myskoxeland! Att bestiga Falkhöjden (930 m) ger en fantastisk utsikt över fjällen mot Rogen och bort mot Dalarna.

Turinformation

Startpunkt : Tännäs, söder om vägbron över Tännån eller från Fjällbyn
Längd: 4 – 22 km
Typ av tur: Rundtur
Typ av led: Kryssled, prepareras sporadiskt under säsong för klassiskt och med skejtbredd.

De tre topparna Storvålen, Fiskbäckvålen och Brattriet

Du tar kryssleden som startar söder om bron och följer den i jämn stigning genom skogen i ca 8 kilometer. Det går också att starta i spåren från Fjällbyn som möter det andra spåret. När du kommer ut ur skogen delar sig leden. Du tar då till höger, mot nordväst och efter ett par kilometer når du fram till Falkboets våffelstuga. Är det någon som arrenderar den för säsongen finns här ofta våfflor och ljuvligt fika!

Kryssleden fortsätter sedan runt Falkhöjden, en runda på cirka 6 km och du kommer tillbaka där leden delade sig. På den nordvästra sida av Falkhöjden öppnar sig ett helt nya vyer. Det vackra och annorlunda landskapet runt de tre topparna Storvålen, Fiskbäckvålen och Brattriet är ofta myskoxarnas hemvist under vintern. Det är inte svårt att göra en toppbestigning från baksidan av Falkhöjden för att få en ännu bättre panoramautsikt.

Sedan är det bara att skida ner samma spår som du kom tillbaka till Tännäs.

Karta

Senast uppdaterad: 2023-12-18

Kanske gillar du också det här?

Bläddra